Tags

, ,

Bron: rtl.nl

Het liep uit de hand in Haren. Helaas voorspelbaar. Toch was het vooral een kwestie van gemiste kansen. Aan beide kanten.

Want wat was het geweldig geweest wanneer honderden, misschien wel duizenden jongeren er een prachtig feest van gemaakt hadden. Zelf drank mee, voor mijn part een jointje (eigen gebruik wordt gedoogd, al jaren), de buurtbewoners uitnodigen. Als oude hippies met een gitaar om een kampvuurtje en dan de laatste trein weer nemen. Gewoon een feestje zonder dat iemand er last van heeft. Om te bewijzen dat de burgermeester het niet goed heeft gezien. Om feest te vieren om het feesten, zonder enige agressie.

Aan de andere kant een gemiste kans voor de autoriteiten. Je weet dat er honderden feestgangers zullen komen. Een oproep om niet te komen zal eerder het tegenovergestelde effect hebben. En wat verwacht je dat er gebeurt wanneer je vijfhonderd ME-ers er neer zet? Vele jongeren gaan er dan van uit dat er rellen zullen komen. Misschien wel moeten komen. De term Self Fulfilling Prophecy (zichzelf waarmakende voorspelling) leerde ik ooit op school.

Wat als men gewoon niets had gedaan? Gewoon kijken of er inderdaad zo veel komen. En als ze er zijn, rustig laten feesten. Was hoe dan ook beter geweest dan dit. En op de paar notoire idioten na, zal de overgrote meerderheid niet op zoek gaan naar moeilijkheden. Misschien bestaat er zelfs sociale controle. Werkt een stuk beter dan repressie.

Gemiste kansen dus. Voor zowel de feestgangers als voor de autoriteiten.

Advertenties