Tags

, , , , , ,

Mart Smeets - De Lance factorMart Smeets – De Lance factor

In het jaar van de dikke boeken (2011) lees ik dus even geen Smeets. Daardoor kom ik meteen achter, want de man schrijft al sinds mensenheugenis twee boeken per jaar. Tijdens de Tour kon ik weer beginnen met inlopen. De Lance factor, het boek van de Tour van vorig jaar.

Onvermijdelijk natuurlijk dat Smeets, door velen gezien als vriend van Armstrong, een boek zou schrijven over het fenomeen uit Texas. Nu heb ik het niet zo op die voormalig renner. Sterker nog, ik vertrouw hem voor geen meter. Onsympathiek, controlfreak, rancuneus, alles wat een kampioen blijkbaar nodig heeft. Dit dateert al van een jaar of tien geleden. Toen las ik It’s not about the bike. Het boek dat in de Verenigde Staten zorgde voor zijn doorbraak. En ik vertrouw hem niet meer sindsdien.

Wat me opvalt in de ophef over ‘de zaak Armstrong’, in augustus ineens weer actueel, is dat niemand de vraag hardop durft te stellen die mij al tien jaar in het hoofd zit. Er zijn diverse gevallen bekend van Amerikaanse topsporters die kanker kregen vanwege anabolengebruik. Zou het kunnen dat de kracht van Lance, vaak omschreven als oerkracht, misschien helemaal niet zo natuurlijk is?

Maar het is natuurlijk niet zo dat ik dit boek niet wil lezen omdat ik Lance niet mag. Misschien juist wel. Voor degenen die onthullingen van Smeets verwachten, ‘die ouwe zal vast wel van alles weten’, is dit geen boek. Daarvoor heb je andere blaadjes, de journalist heeft een goede band met de renner, legt dit ook uit, maar is geen vriend. Gewoon een goede professionele band, wat al bijzonder genoeg is, aangezien de achterdocht bij de Texaan uit alle gaten spuit, continu. Dus wanneer je als journalist in het goede boekje staat, dan wil je dat graag zo houden.

Smeets pakt het thematisch aan. Elk hoofdstuk gaat over een bepaald aspect van diens leven. Lance Armstrong en de Olympische Spelen, Lance Armstrong en zijn vader, Lance Armstrong en afspraken maken. Enzovoort. Ik heb het boek snel en met plezier gelezen, maar niets schokkends gelezen. Geen hoogtepunt in het omvangrijke oeuvre van Smeets. Wel een noodzakelijkheid om compleet te zijn.

Citaat: “Kilometerslang werd er gerost en geduwd en tot verrassing van iedereen deed Armstrong volop mee. Hij sneed anderen, duwde zich een plaats naar voren, zeilde als een wilde de bocht door en zette Van Heeswijk af voor een zeldzaam makkelijke spurtwinst. Armstrong was zo mogelijk nog blijer dan Max, want de Amerikaan zat achterstevoren op zijn fiets, schreeuwde het uit en klapte in zijn handen. Niemand had hem zo bezig gezien en dat zou ook nooit meer gebeuren.” (p.248)

Nummer: 12-032
Titel: De Lance factor
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2011
# Pagina’s: 256 (5810)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 978-90-468-1067-5

Meer:
Interview Radio 1 met Mart
Leesfanaten
Nu Sport
Nutblog

Meer boeken van Smeets:
De afrekening
Geel
Helder
De Kopgroep
Het laatste geel
Netwerk
De Olympische spelen
Oranje boven!
Passie
Prikkels
Retro
Sportzomerdagboek
Sterren
De tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Vuur
Wereldtour
Zomeravondvertellingen