Tags

, , , ,

Begin jaren tachtig protesteerde zo ongeveer heel Nederland tegen de Neutronenbom. Ik kan me het beeld herinneren, begreep nog nauwelijks waarover het ging, maar het maakte indruk. Een aantal jaren geleden deed ik zelf de moeite om naar Amsterdam te reizen om tegen oorlogen in Irak en Afghanistan te protesteren.

In Argentinië zag ik in een paar weekjes vele groepen de straat op gaan. Vooral de oudjes die bij banken aanklopten (letterlijk soms) maakten veel indruk. Achteraf was het een voorbode wat ging komen in de rest van de wereld. De bejaarde inwoners van Buenos Aires begrepen toen al dat banken veel kapot konden maken. Opgegroeid naast (in zelfs) een filiaal van een bank begreep ik pas op latere leeftijd dat het niet allemaal goed was wat banken deden. Elders in de Argentijnse hoofdstad zag ik de ‘dwaze moeders’ op Plaza de Mayo. Indrukwekkend. Groots.

Bron: RT.com

Je kunt bijna concluderen dat ik pro demonstraties ben. Toch heb ik moeite met de demonstraties die her en der over de wereld plaats vinden omdat iemand een film maakte over moslims waar niet iedereen het mee eens is. Mocht je de film eerst bekeken hebben en dan zo boos zijn dat je lotgenoten vind om te gaan protesteren, dan kan ik er nog respect voor opbrengen (met moeite). Maar ik geloof nooit dat al die demonstranten in Afghanistan, Libanon, Libië, Maleisië en Amsterdam die moeite gedaan hebben.

En dat kost mij moeite. Eerst vertrouw je blind een of andere geestelijke, niet zelden wereldvreemde types die in een eigen (waan)wereld leven, dan ga je er blind van uit dat je zijn oordeel moet volgen, dan loopt je protest ook nog eens uit de hand, er wordt geweld gebruikt. Waarom moet een Amerikaanse ambassadeur sneuvelen omdat er iemand in zijn land toevallig een film heeft gemaakt waar jij het niet mee eens bent? Volgens die logica mag je een willekeurige Belg vermoorden omdat Dutroux uit zijn land komt. Of een Fransman omdat er in een Frans tijdschrift foto’s stonden van de tieten van Kate. Een Oostenrijker omdat een niet nader te noemen dictator daar geboren werd.

Religies maakt dat mensen zelf niet meer nadenken. En dan gaat er veel mis. Nu ook weer. Het bewijs dat niet alle demonstraties mijn sympathie kunnen wegdragen.