Tags

, , , ,

De vordering lag ondertussen op 560 (schadevergoeding), 1959,31 (kosten van de advocaat) en 100 (nakosten). Daar zouden dan de griffiekosten (rechtbank) nog eens bijkomen als ik zou verliezen.

De rechter achtte het bewezen dat de foto op het blog heeft gestaan. Dit heb ik ook nooit ontkend, dat kwam dus niet als een verrassing. 1 jaar licentievergoeding (280 euro) en daarnaast 285,97 als proceskosten komt daar nog eens bij.

Al met al heeft me dit dus een flink bedrag gekost, maar vooral erg veel tijd. Ik heb een rechtzaak verloren, die ik niet kon winnen. Formeel had ik iets fout gedaan, al had ik daar op dat moment geen flauw idee van.

Voor de eiser lijkt me dit overduidelijk een Pyrrusoverwinning. In de hoop een snelle buitenrechterlijke schikking te pakken, troffen ze net een eigenwijze eikel die nu meer dan dubbel kwijt is, maar daar wel genoegdoening uit haalt. Want dat de tegenpartij weinig overhoudt lijkt me duidelijk. De griffiekosten, de deurwaarder, allemaal kosten die van het door mij overgemaakte bedrag afmoeten. En wat blijft er dan nog over te verdelen. 120 euro, volgens de rechter, terwijl er om bijna tweeduizend gevraagd was. De fotograaf krijgt ook weinig.

Concluderend zie ik alleen maar verliezers. Want mij kost het geld, zij houden bijna niets over en we hebben de rechtbank vele uren afhandig gemaakt die zij ook aan belangrijke dingen had kunnen besteden.

Dat wil niet zeggen dat i-ee tot inzicht is gekomen. Enkele dagen na de uitspraak kwam ik op een andere site dit verhaal tegen. Andere fotograaf, zelfde advocaat. Als ik her en der zoek kan ik maar twee dingen concluderen. Mijn theorie: beide fotografen (Flos & De Jong) hebben dit kantoor gemachtigd om op zoek te gaan naar foto’s. Daarvoor huurt Kitty stagiaires of goedkope krachten in. Mocht er iets gevonden worden, dan gaat er een standaard dreigbrief uit in de hoop dat er snel wordt betaald. Een enkele keer wordt het een rechtzaak, dan kost het meer tijd, levert het weinig tot niets op, maar om de andere dreigementen kracht bij te zetten, kunnen ze niet anders. Uiteindelijk krijgen de fotografen zo nu en dan een bedragje, terwijl Kitty van Boven binnenloopt. Wat een manier om brood op de plank te krijgen…