Tags

, , , ,

In de herfst van 2011 ontving ik ineens een dagvaarding thuis. Mijn weblog, toen nog webstreepjelog, had al een tijdje problemen, ik ben maar even helemaal gestopt (blogje). De bedragen waren ondertussen van een hele andere grootte. Afkopen was een stuk goedkoper geweest. Achtenzeventig pagina’s papier. Mijn adres hadden ze dus gevonden, de aanklacht was duidelijk. Twaalf pagina’s, waarin mijn verweer al was verwerkt, Kitty had netjes uit mijn mailtjes gefilterd wat ik er van vond. Dan meerdere bijlagen, waaruit zou moeten blijken dat zij inderdaad namens meer Flos sprak, dat die de foto had gemaakt en dat hij schade had geleden omdat ik zijn foto had gebruikt. Tarieven van andere fotografen, ik had genoeg leesvoer voor een paar dagen.

Tijd om eens wat hulp in te roepen. Zes weken 2 uurtjes per week recht in 1990 was nu niet meer voldoende. Kennis van de ANVR reisvoorwaarden en weten hoe een annuleringsverzekering werkt (wat mijn leerlingen krijgen als recht) waren ook niet echt relevant. Juridische hulp was nodig.

Eerst bij een bekende langs gegaan. Die vertelde mij hoe het vervolg was na de dagvaarding. Ik hoefde dus niet een paar weken later al voor een rechter te verschijnen, mijn verdediging zou schriftelijk zijn. Maar verstandig zou zijn om eerst uitstel daarvoor aan te vragen. Daarnaast kon ik het beste een advocaat zoeken die gespecialiseerd was in dit soort zaken, zij was dat niet.

Ik twijfelde. Ik had geen zin om dit te verliezen en een belachelijk bedrag te betalen, maar flink wat kosten maken, zonder te weten of het zou helpen was ook niet aanlokkelijk. Wat googlen leverde me de naam van Arnoud Engelfriet op. Hij schrijft een blog over alles wat met recht en internet te maken heeft. Zoals dit verhaal. Hij gaf me ook de tip contact op te nemen met Bright-advocaten. Hun prijs zou schappelijk zijn als ik zijn naam noemde.

Nu weet ik niet wat het ‘normale’ tarief is in deze wereld, maar ik overweeg alsnog een avondstudie rechten. Het gereduceerde uurtarief is voor mij nog altijd bijna een hele werkweek, terwijl ik toch niet voor het minimumjeugdloon schappen aan het vullen ben.

Mijn verdediging werd door Bright juridisch onderlegd. Voor ik het wist had ik half december zelf ook 21 pagina’s geproduceerd, inclusief bijlagen.

(wordt vervolgd)