Tags

, , , ,

De foto stond er niet meer op en voor mij was de zaak afgelopen. Dit bleek een verkeerde gedachtegang. Ik kreeg een week later een lange mail met veel juridische taal, maar het kwam er op neer dat de fotograaf liefst 1400 euro schade zou hebben geleden. Maar als ik bereid was binnen vijf dagen daarvan 400 te betalen, dan zouden ze nergens meer over praten.

Eerst heb ik gelachen. Dit moest een geintje zijn. Een foto die anderhalve week zichtbaar is geweest op mijn blog, waar toentertijd gemiddeld nog geen twintig bezoekers kwamen, zou mij 400 euro moeten kosten? Ik wilde de foto niet ingelijst nabestellen, ik had de foto gewoon elders gevonden en gebruikt. Meer niet. Het bedrag leek mij belachelijk hoog.

Ik vroeg naar uitleg over de hoogte van het bedrag, maar kreeg slechts te horen dat ik blij mocht zijn dat het zo’n laag bedrag was. En ik kreeg een verlenging van weer vijf werkdagen. Dit aanbod werd herhaald in juli, augustus, september en december 2010. Ik nam het dus niet al te serieus. Wanneer je vijf werkdagen meerdere keren ziet staan, terwijl er al weken voorbij zijn, dan geloof ik het niet. Ik hoorde een tijdlang helemaal niets meer.

Ondertussen zoek je wat op het internet en komt vreemde verhalen tegen over dreigende advocaten en een fotograaf die er trots op is honderden zaken te hebben gewonnen. Wat een vreemde wereld was ik in terechtgekomen. Het ging dus puur om geld, die foto deed er eigenlijk helemaal niet toe.

Mijn antwoorden op hun mailtjes waren ondertussen op zijn minst niet serieus te noemen. Het zou door kwaadwillenden als jennen uitgelegd kunnen worden. Ik was niet van plan om zo maar 400 euro over te maken, terwijl mijn geweten schoon was. Het hele internet hangt van knip- en plakwerk aan elkaar en ik zou daarvoor moeten boeten? Dacht het niet.

In maart 2011 schreef ik dan ook een blogje over een zaak die voor mij was afgelopen. Ik had tenslotte maanden niets gehoord.

Kitty van Boven van I-ee advocaten was een specialiste op dit gebied las ik wel. Eerst in dienst van een ander kantoor, nu voor haarzelf begonnen. Het leek mij een vreemde manier om je geld te moeten verdienen, maar formeel had ze gelijk.

(wordt vervolgd)