Tags

, , , ,

Het begon allemaal in 2005, al had ik daar toen geen idee van. Ik schreef een stukje omdat ik me ergerde aan toenmalig minister Donner. Niet voor het eerst, die man deed veel wat me niet aanstond. Maar een wet aanpassen omdat een rechterlijke uitspraak je niet past, van een jurist viel me dit tegen. Je valt de trias politica niet aan.

Ook ergens in 2005, kan een tijdje daarvoor zijn geweest, misschien ook wel er na, besloot ik bij de meeste stukjes die ik schreef een foto/plaatje/illustratie te plaatsen. De technische mogelijkheden waren er ondertussen, ik blogde al meer dan vijf jaar, ook ik moest mee in de vaart der volkeren.

Het zag er niet alleen leuker uit, het las simpeler, het trok meer bezoekers. Kortom, een foto kan een toegevoegde waarde zijn voor een blogje. In dit geval vond ik een foto van Samir A., omdat het zijn rechtzaak was die Donner de domme uitspraken ontlokte.

Wat ik niet wist, is dat voor elke foto op internet per definitie, zelfs al vind je de foto via google images of op een andere site, auteursrechten gelden. Daar kwam ik een jaar of vier later pas achter. Ik kreeg een mail van Kim Zuijderwijk, waarin ze mij vertelde dat de heer C.G.H. Flos zich tot haar had gewend met het verzoek om juridische bijstand. Het ging om de bovengenoemde foto.

Volgens haar was het auteursrecht van de heer Flos geschonden doordat ik de foto op mijn blog had gezet. Ik moest echt even lezen wat er bedoeld werd, zo juridisch ben ik niet onderlegd. Het ging dus niet om het portretrecht van Samir A., maar om de fotograaf. Omdat ik geen zin had in problemen, heb ik de foto er diezelfde dag afgehaald. Het ging niet om de foto, het ging mij om mijn blogje. En trammelant om een foto was het mij zeker niet waard.

(wordt vervolgd)