Tags

, , , , , , ,

Hugo Borst - Waarom ik zo van Sparta houHugo Borst – Waarom ik zo van Sparta hou (en Aad de Mos haat)

Mooi, wanneer iemand zich uit durft te spreken. Ga maar eens op de voorkant staan met een chihuahua in een roodwit gestreept shirt. Hugo doet het. Durf te zeggen dat de trainer die er maar kort zat toch schuld heeft aan de degradatie van jouw favoriete club. Hugo maakt er zelfs de subtitel van. Schrijf een prachtig boek over clubliefde, bijna niemand kan het zo mooi als Hugo.

Al sinds ik zijn eerste verhalen in Hard Gras las, vele jaren geleden, ben ik fan van Hugo Borst. Ook als analist was hij een toegevoegde waarde, al had hij zelf, terecht, het idee dat na een aantal jaar je jezelf herhaalt. Dat doen al die analisten, maar alleen hij besloot om er daarom mee te stoppen. Gelukkig bleef hij wel schrijven.

Het verhaal is simpel. Een soort dagboek over de laatste maanden van Sparta in de eredivisie. Door zijn prominente plek binnen de Nederlandse voetballerij heeft Borst meer contacten, meer informatie dan een doorsnee fan. Maar tegelijkertijd maakt dat geen ene moer uit voor zijn beleving van die laatste wedstrijden. Net als elke andere Sparta fan zweeft hij tussen hoop en wanhoop. Het ene moment ziet hij potentiële internationals als Duarte en Strootman, Viergever en Falkenburg, het volgende moment een stel jonge snotneuzen die geen idee hebben wat ze op dit niveau doen.

Prachtig zijn de beschrijvingen van mevrouw van Ede, die haar flink afgetakelde man, ooit Spartaheld Ton, elke keer weer meeneemt. Hugo snapt waarom dergelijke mensen van levensbelang zijn voor een club. Hij ziet de clubtopscorer aller tijden tussen de hardcore fans staan, achter het doel. Hij ziet hoe Jules Deelder de wedstrijden beleeft.

Zijn (digitale) gesprekken met Duplan, Strootman en Falkenburg zijn een toegevoegde waarde voor het boek, het is goed te lezen hoe dergelijke jongens deze maanden beleefd hebben. Want allen voelen zij, zeker ook de Fransman Duplan, liefde voor de traditieclub op het Kasteel. Maar ook zonder uitzondering zijn ze weg na de degradatie. Strootman moest nog een half jaar wachten, maar ondanks hun band met de club, gaat de eigen carrière voor.

Schitterend gevoelig boek van Hugo Borst, een parel op de plank voetbalboeken.

Citaat: “Stel je voor, denk ik. Marco van Basten die nu in Ajax-shirt achter het doel gaat zitten. Ondenkbaar, maar Lengkeek was toch echt onze Van Basten. Goed, Marco maakte er ooit zes tegen Sparta, maar Ronald vier tegen Ajax. Je kunt je afvragen wat knapper is.” (p.200)

Nummer: 12-021
Titel: Waarom ik zo van Sparta hou (en Aad de Mos haat)
Auteur: Hugo Borst
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 223 (3657)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 978-90-7135-934-7

Meer:
Leesfanaten
NuSport
FC Twente blog
Hugo op mijn blog
Over lust en liefde