Tags

, , , , , , , ,

Freek de Jonge - FreekickFreek de Jonge – Freekick

Ik dacht dat ik mijn collectie compleet had. Maar als je je ogen open blijft houden, dan kom je vanzelf dingen tegen die er mooi tussen passen. Dit in beperkte uitgave uitgegeven boekje bijvoorbeeld. Speciaal voor relaties van Inter Football in 1986 gepubliceerd. Het blijken columns uit de NRC te zijn, uit een tijd dat ik wel naar cassettebandjes van Freek luisterde, maar waarin ik de NRC nog nooit had gelezen.

Voorop een foto van de schrijver in voetbaltenue, ik gok een wedstrijd met prominenten, voor zover ik weet is hij pas op latere leeftijd serieus zijn best gaan doen om met Sjaak Swart mee te kunnen komen. Geen titel of wat dan ook op die voorkant. Beetje mysterieus boekje daardoor, zie je niet zo vaak, cover zonder dat je door hebt wat de inhoud is.

Als fan van Freek koop ik dit natuurlijk blindelings, toen ik het tegenkwam in de tweedehands boekenzaak waar ik eens per jaar kom. De eigenaresse had niet door dat dit waarschijnlijk een collectors item is, ik heb haar maar niet wijzer gemaakt.

Eenentwintig columns, voor een verzameling niet echt veel. Wel grappig om het tijdsbeeld te lezen, kinderboeken en columns teruglezen zijn altijd goed voor je geschiedkundig inzicht. Verhalen of romans hebben dat een stuk minder. We hebben het hier dus duidelijk over de jaren tachtig. Ook toen was Cruijff al een dankbaar onderwerp voor columnisten, ook toen werd voetbal al te groot voor de liefhebber.

Dit is geen boek dat herinnerd zal worden als een meesterwerk in het oeuvre van de columnist Freek, maar vanwege de schaarsheid wel een boekje dat bij een volledige collectie hoort. En alleen al daarom ben ik blij dat ik het tegenkwam.

Citaat: “Hij waakte er voor zich te mengen tussen de spelers en te proberen grappig te zijn. Een keer, het was bij AZS geweest, ja hij dacht van wel, was hem dat duur komen te staan. Hij had drie wedstrijden niet kunnen fluiten, omdat iemand met weinig gevoel voor humor twee tanden uit zijn mond had geslagen.” (p.31)

Nummer: 12-020
Titel: Freekick
Auteur: Freek de Jonge
Taal: Nederlands
Jaar: 1986
# Pagina’s: 47 (3434)
Categorie: Sport
ISBN: nvt

Meer boeken van Freek:
De wereldverbeteraar
De Hoekvlag
Door de knieën

Meer over Freek:
Mijn vlakke land
Freek in Deamnter