Tags

, , , , , ,

Amélie Nothomb – Met angst en beven

Al jaren stond dit boekje in mijn kast. Ik gok dat de goedkope prijs me destijds heeft overgehaald om het maar eens te proberen. Maar de te ruime keuze zorgde er dan voor dat ik eigenlijk nooit voor dit boekje koos. Nu ik mezelf een thema heb opgelegd voor dit kalenderjaar, ‘boeken die weg mogen’, kwam dit boekje automatisch naar boven.

Het idee is ook best leuk. Een Belgische woont en werkt in Tokio en schrijft over de manier waarop ze in het lokale bedrijfsleven overeind blijft. De Japanse hiërarchische stijl blijkt absoluut niet te passen bij de westerse jongedame die een eigen mening heeft, die initiatief neemt en rechtstreeks superieuren aanspreekt. Dar levert vele geweldige gesprekken op, maar nog meer problemen. Amélie eindigt dan ook als toiletjuffrouw, niet een functie waarin ze zich zelf had verplaatst toen ze begon met werken.

Yumimoto neemt na 12 maanden afscheid van Amélie. Daarmee eindigt automatisch haar verhaal. Het gekke is, dat ik net als met het boekenweekgeschenk van Lanoye, het idee heb dat er veel meer uit het gegeven gehaald had kunnen worden. Dat er misschien wel een roman in steekt. In tegenstelling tot het boek van haar landgenoot ben ik door Nothomb echter niet overtuigd geraakt van haar klasse.

Wel een leuk tussendoortje. Dat dan weer wel.

Citaat: “Eigenlijk kwam het machtsspelletje van mijnheer Saito op het juiste moment: de dag ervoor had het me zeven uur gekost om de duizend kopieën een voor een te maken. Dat verschafte me vandaag een uitstekend alibi voor de tijd die ik vandaag in het bureau van mijnheer Tenshi zou doorbrengen.” (p.27)

Nummer: 12-015
Titel: Met angst en beven (Orig.: Stupeur et tremblements)
Auteur: Amélie Nothomb
Taal: Nederlands (Orig.: Frans)
Jaar: 1999
# Pagina’s: 136 (2575)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-7668-231-3

Meer:
Scholieren
Wikipedia
Infonu.nl
Fifinoent