Tags

, , , , , , , ,

Tom Lanoye – Heldere hemel

Het is elk jaar weer afwachten wie het boekenweekgeschenk mag schrijven. Daarna is het afwachten of het te pruimen valt. Ik was een ontzettende fan van Lanoye’s eerste boeken. Op de een of andere manier ben ik toch bij hem weggedreven. Niet elk boek was raak, op een gegeven moment geef je het dan op.

Dit boek bewijst dat dat onterecht was. Want zo dun als het is, traditie bij dit gratis boekwerkje, er wordt een mooi verhaal in vertelt. Een verhaal in het ‘what if’-genre, waar volgens mij vele goede boeken in thuishoren, waar ik er veel meer van zou willen lezen. The plot against America schiet me zo te binnen. De geschiedenis hangt zo vaak van toevalligheden aan elkaar, dat het soms juist leuk is om je voor te stellen wat er gebeurt zou zijn als een van die details anders was geweest. En daar schrijf je dan een boek over.

Het gegeven uit dit boek is dus een ware gebeurtenis, ergens aan het eind van de koude oorlog. Een onbemand spionagevliegtuig vliegt het ijzeren gordijn over. Waar zal het landen? Wat zit er achter? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen, welke politieke mechanismen zijn gaan draaien toen de grens gepasseerd werd?

Lanoye weet op meesterlijke wijze de wereldgeschiedenis te koppelen aan een persoonlijke. Hoe verweven de twee zich dankzij dat vliegtuigje dat onvermijdelijk een keer naar beneden moet komen? Een prachtig boekje, met slechts op de achtergrond de vraag of dit precies geschikt was als boekenweekgeschenk of dat het ook een volwaardige roman op had kunnen leveren. We zullen het nooit weten.

Citaat: “ De Republikein had net voorgesteld om het vijandelijk toestel neer te halen met een Patriot-raket, zodra het zich boven westers grondgebied bevond. De Democraat verzette zich fel. Hij verkoos een Hawk-raket. De Rus zou, met de grens tussen de beide Duitslanden in zicht, vast naar een lagere luchtlaag duiken, en dan waren Hawks effectiever. Daar bestonden rapporten over, na dure tests op Kreta.” (p.27)

Nummer: 12-014
Titel: Heldere hemel
Auteur: Tom Lanoye
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2012
# Pagina’s: 96 (2439)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-596-5149-4

Meer:
boeklog
nu.nl
Vrij Nederland
Humo
8 weekly
Recensieweb