Tags

, ,

Bron: tuvez.com

Pink Floyd zong het al eens erg mooi. Geld maakt veel kapot. Maar of het nu de oorzaak of het gevolg is van hebzucht, gierigheid en andere slechte eigenschappen, ik ben er nog niet uit. Ik ben geen expert, maar ik geloof er niets van dat de Euro alles duurder heeft gemaakt, zoals onder populisten vaak wordt beweerd. Ook geloof ik niet dat de crisis is afgelopen wanneer we Griekenland uit de Eurozone gooien.

Wel weet ik dat ik het leuk vind dat her en der over de wereld alternatieve munteenheden worden bedacht. En vaak werken ze ook nog! Voorbeelden zijn de Havelblüten in Potsdam (Duitsland), de North Fork Shares in North Fork (California, USA) en de Capivaris in Silva Jardim (Brazilië). In Nederland schijnt de Gelre te bestaan.

Iets anders dan de Amsterdamse ‘Noppes’, een voorbeeld van een LETS. Nee, gewoon met zijn allen besluiten dat je geld uitgeeft en accepteert. Op 63 verschillende plekken in Brazilië doen ze het al, ook bij onze Oosterburen zijn de zestig al gepasseerd.

Vele lokale overheden zijn er erg blij. De lokale economie wordt gestimuleerd, het geld blijft binnen de gemeenschap. Het tegenovergestelde van globalisering, al klopt dat ook weer niet helemaal. Een tegenbeweging voor de uitwassen van de globalisering, de steeds machtigere multinationals.

Het lijkt mij wel wat. Nu de lokale politiek maar eens bewerken..

Advertenties