Tags

, , , , , , , ,

Tijdens dit toernooi koos het Nederlands elftal ervoor om in Krakow te verblijven, terwijl het de eerste drie wedstrijden in Kharkiv, 1300km verderop moest spelen.

Een jaar of zeventig was voor mijn clubje een uitwedstrijd in Enschede al een wereldreis. Half uurtje met de trein tegenwoordig. Waarschijnlijk toen ook trouwens, de NS is er niet erg veel beter op geworden sindsdien.

Net voor de oorlog uitbrak speelden de heren tegen De Tubanters. Ze verloren. Op het station van Enschede poseerden ze voor een foto. Aan de gezichten te zien voor de wedstrijd, niet er na.

Voor de GFC-lezers: Op de foto staan o.a. Barend van Sluyters, Boelie Endeman, Herman Schinkel en de legendarische Johan Koebrugge. Ook Ies Roosendaal (of was het toch Izzy Rozendahl), deed nog mee. Volgens de overlevering was hij de beste joodse voetballer in de geschiedenis van GFC. In 1942 werd hij opgepakt in Deventer en moet naar Westerbork. Van daaruit wordt hij op transport gezet naar Auschwitz. Waarschijnlijk is hij daar maart 1944 overleden. (info: Gerrit Alink)

En zo zijn we weer terug bij het Nederlands elftal. Zouden ze zo onder de indruk zijn geweest van het voormalig concentratiekamp Auschwitz dat er geen fatsoenlijke wedstrijd meer gespeeld kon worden?

Tijdens het EK voetbal zal ik vooral over deze sport bloggen. Al kom ik dan vaker ergens aan de zijkant uit, dan bij de hoofdzaken. Vandaag deel 13.