Tags

, , , , , ,

Dan Turell – Mord im Waschsalon

Mijn cultheld. De hoofdpersoon zonder naam in de ‘moordserie’ van Nonkel Dan. Nog net genoeg functionerend om te kunnen overleven, genoeg outlaw om buiten de mainstream maatschappij te staan. Twaalf boeken zijn er over hem verschenen, langzaam maar zeker nader ik het einde van de serie. Het is niet anders.

Omdat thematisch lezen toch altijd leuk blijft, nam ik deze mee toen ik dit voorjaar weer een keer met een groepje studenten op pad mocht naar Kopenhagen. Een druk programma, dus buiten het vliegtuig (en zelfs toen vielen mijn ogen dicht) heb ik eigenlijk weinig gelezen. Maar dit boek leende zich wel voor elke keer een paar bladzijden. Twaalf verhaaltjes, in plaats van een lang verhaal met meerdere door elkaar lopende lijnen. Het lijkt een beetje op probeersels van de schrijver, verhaallijnen die hij niet in een boek kon omzetten. Dan maar op een hoop, een clou er aan plakken en bij elkaar gooien.

Dat maakt het boek lichter en helaas ook minder interessant. Want in een verhaal van een bladzijde of vijftien, twintig kun je een moord kwijt, een paar mooie bespiegelingen, maar dan moet je ook echt weer op weg naar de oplossing. En dat is jammer, want zijn volwaardige boeken zorgen er voor dat je meer leest dan slechts een ‘krimi’, zoals de Duitse vertaling elke keer weer op de voorkant weet te drukken.

Maar dat Turell mijn favoriete Deense schrijver is en blijft, lijkt me wel duidelijk.

Citaat: “Ich habe gewisse Erfahrung mit entlassenen Häftlingen – und diese Erfahrung sagt mir, dass sie, wenn sie nach vier Jahren sauskommen, nur selten in einen Waschsalon gehen. Sie gehen in die Kneipe, sie gehen ins Bordell, sie finden zur Familie zurück – falls sie immer noch eine haben – oder zu alten freunden, aber sie sausen nich umgehend zu einem Waschsalon.” (p.105)

Nummer: 12-012
Titel: Mord im Waschsalon (Orig.: Mord i Montvasteriet)
Auteur: Dan Turell
Taal: Duits (Orig.: Deens)
Jaar: 1986
# Pagina’s: 238 (1917)
Categorie: Whodunit
ISBN: 978-3-404-15526-2

Meer:
Mord in Vesterbro
Mord im März
Moord in het donker
Mord in der Dämmerung
Moord op Malta
Moord in het Paradijs
Wikipedia
Official site