Tags

, , , , , ,

Goal, Juni 2008

Met het EK in aantocht, als u dit leest een flink stuk onderweg, zijn het weer hoogtijdagen voor voorspellers. Een groot toernooi lokt dat blijkbaar uit. Dankzij Internet is het aantal poules en toto’s ondertussen ontelbaar. Vroeger deed je een voorspelling op je werk, soms nog op de voetbalclub, maar daar bleef het bij. Nu moet je meedoen via Hyves, via diverse kranten, via vele gespecialiseerde websites en daarnaast nog steeds op werk en bij de voetbal.

Dit invullen is niet simpel. Je kunt een paar kruisjes zetten, Nederland Europees kampioen laten worden, maar daar blijft het niet bij. Je moet uitslagen voorspellen van kwartfinales waarvan de deelnemers nog niet eens bekend zijn. Extra vragen als het aantal gele kaarten, de topscorer van het toernooi en het totale aantal doelpunten moeten een eventuele gelijke stand voorkomen. Gekkenwerk.

Dan moet je nog overwegen of je overal hetzelfde invult, of elke keer iets anders. Beide hebben nadelen: je moet kopietjes maken van inschrijfformulieren om overal dezelfde winnaar te voorspellen, maar de opzet blijkt net anders, waardoor dezelfde uitslag niet mogelijk is. Maar verschillende voorspellingen is ook een crime. Heb je als enige Portugal voorspelt, zit je de halve finale te hopen dat ze verliezen, omdat je in de toto waar je het beste staat, Rusland als finalist hebt. Je weet niet meer welke uitslag gunstig is.

Gelukkig is het EK compleet onvoorspelbaar. Wie had er vier jaar geleden nou geld gezet op Griekenland? Die kregen een maand voor het EK nog met 4-0 klop van een matig Nederlands team toch? En in 1992 kon je niet eens gokken op Denemarken, want die waren uitgeschakeld door Joegoslavië. Door een boycot van dat land moesten de Denen van strand en camping worden geplukt. Het resultaat is bekend. Ze wonnen. Het EK is ook het enige toernooi dat zogenaamde grootmachten als Spanje, Rusland en Nederland ooit wonnen. Maar ook outsiders dus, zoals Tsjecho-Slowakije, Denemarken en Griekenland.

Dit seizoen bleek ook ons eerste alle voorspellingen te tergen. Slechts één doelpunt kwam het tekort voor de eerste periodetitel. Een kans van René op de paal bleek het verschil tussen nacompetitie om promotie of helemaal niets. Wie dat in september had voorspeld was voor gek verklaard. Maar het vertrouwen dat het een goed seizoen zou worden was na die eerste reeks groot. De realiteit bleek anders. Aan het eind van de rit bleek zelfs de nacompetitie voor handhaving onhaalbaar. Een finale tegen Hector, waarschijnlijk te spelen op het Twenthe terrein had heel Goor op de kop gezet. Het mocht niet zo zijn.

Voor komend seizoen laten we de voorspellingen dus maar achterwege. Na de vorige degradatie deed ons eerste meteen weer bovenin de vierde klasse mee. Maar met teams als MVV, WVV, Enter, Glanerbrug, Enschedese boys en De Lutte als mogelijke tegenstanders kan het zo maar weer een zwaar seizoen worden. Ben ik toch nog aan het beschouwen. Ophouden.

De Tourtoto invullen, daar moet ik het maar bij houden. Maar ja, Contador doet niet mee, Rasmussen ook niet. Die saaie Evans dan maar? Of toch eindelijk Valverde? Neemt Cunego de Tour echt serieus? En is Dekker niet toe aan zijn definitieve doorbraak? En wie van de broertjes Schleck is nu kopman? Ook al zo onvoorspelbaar…