Tags

, , , ,

Ik moest denken aan het nummer van Frank Boeijen. Niet iemand waar ik graag naar luister, maar het nummer Zwart Wit is volgens mij van toepassing. De reacties waren over het algemeen negatief. 342 hits als ik google. Wie worden er vanavond herdacht?

Mijn moeder vindt het simpel. De tien Duitsers in Vorden mogen van haar herdacht worden. De rechter bleek het een kwartier geleden niet met haar eens. Zij vindt het gedicht van Auke de Leeuw waar de ophef om ontstond goed. Maar zij vindt niet dat het voorgedragen hoort te worden. “Iemand die zelf gekozen heeft om fout te zijn, hoeft niet herdacht te worden”. Velen lijken haar standpunt te delen.

Bron: dorpsraadnieuwdorp.nl

Volgens mij is het onderliggende probleem dat de mensheid graag dingen indeelt in goed en fout. Zwart of wit. Grijs bestaat niet. Je kunt niet een slecht mens zijn en toch iets goeds doen. Je kunt niet een heilige zijn met een slechte eigenschap.

Helaas zit de werkelijkheid meestal iets gecompliceerder in elkaar. Wie is de agressor in het Midden Oosten? Was Che Guevara een held of een oorlogscrimineel? Was de hulp van Stalin in de Tweede Wereldoorlog genoeg om zijn misdaden in de Sovjet Unie te verbloemen? Was Reagan de man die de koude oorlog beëindigde of het begin van het extreme kapitalisme dat de huidige wereldwijde economische crisis heeft veroorzaakt?

Het antwoord op al deze vragen is niet eensluidend. Het ligt er net aan aan wie je de vraag stelt. Zo zit het helaas ook met oorlog. Hitler was een dierenliefhebber. Als hij liefhebber van joden was geweest en honden had vergast dan was hij nu slechts een voetnoot in de geschiedenis geweest.

Ik vind het gedicht van Auke de Leeuw goed. Erg knap dat een vijftienjarige dit kan bedenken. De dodenherdenking vanavond geldt voor vele slachtoffers van diverse oorlogen. Je zou de oudoom van Auke ook slachtoffer kunnen noemen: slachtoffer van een slechte keuze. Weliswaar zijn eigen, maar wie kan zeggen dat hij altijd goede keuzes heeft gemaakt in zijn leven? Wie heeft er geen enkel opportunisme in zich en is altijd zuiver geweest? Zijn we niet allemaal een soort van grijs?

Advertenties