Tags

, , , , ,

Miel Vanstreels – Een bidon met Zen

Al vele jaren ben ik fan van Miel Vanstreels. Hij heeft een leuke site, (Fietsvarianten) maar kan vooral mooi schrijven. En mooi bij Miel betekent simpel. Geen lange uiteenzettingen; schrijven is schrappen. Als het in een zin past, hoeft er geen alinea te staan. Als het af is, is het af. Dan maar een dun boekje, niet verder schrijven omdat het kan.

Juist door die simpele vorm, komt de kracht van zijn woorden duidelijk naar boven. Een wielerliefhebber, maar dan vooral een die het liefst zelf op de fiets zit. Niet zoals ondergetekende vanuit een luie stoel naar een koers kijken, maar het parcours bekijken door weer en wind. En daar dan je gedachten in woorden proberen te vangen.

Deze bundel bevat 28 haiku’s. Een genre dat gemaakt is voor Miel. Simpel, maar tegelijkertijd weer moeilijk door de vaste vorm. Je moet even puzzelen, het moet precies passen. Geweldige bezigheid als je tegen een heuvel of berg bezig bent. Als je hoofd er leeg genoeg voor is. De allereerste haiku in ‘Een bidon met Zen’ beschrijft perfect hoe dat gaat:

Camerig

Haiku op de fiets
in het Heuvelland – zwoegen
op het juiste woord

Doorlezen duurt niet lang. 28 beklimmingen waren bepalend. Zoals vele wielerliefhebbers weten zijn de klimmetjes waar het om draait in de wielersport. 84 regels in totaal in dit boek. 476 lettergrepen. Alleen dit stukje haalt dat aantal woorden. Sterker: precies 476. Omdat het kan. Als eerbetoon aan de man van weinig woorden.

Het is ook geen boek om voor te gaan zitten. In een paar minuten zou je er doorheen zijn. Wie wil dat nou? Wel een boek om regelmatig er bij te pakken. Om eens te kijken of die ene berg, waar ze in de Giro net tegen op fietsen er ook in staat. Die lastige klim van die valpartij tijdens de Tour? Waar ontsnapte de winnaar van de Amstel Gold Race ook al weer? Waarschijnlijk vind je ze allemaal terug in ‘En bidon met Zen’.

Mijn favoriet gaat niet toevallig over een van de mooiste bergen:

Col d’Aubisque

Op de pedalen,
dicht langs het diepe ravijn –
cirkelt daar een gier?

Het boekje kreeg ik zo maar opgestuurd door Miel, waarschijnlijk waren eerdere recensies van vorige boeken door mij hem zo goed bevallen dat ik deze keer niet op zoek hoefde te gaan naar waar het boekje te bestellen zou zijn. Mooi gebaar van de auteur. De kritische noot die ik moet toevoegen (van mezelf): ik vind zijn korte verhalen mooier. Maar ondanks dat kan ik deze dichtbundel aan iedereen aanraden. Zonder enige twijfel.

Nummer: 12-006
Titel: Een bidon met Zen
Auteur: Miel Vanstreels
Taal: Nederlands
Jaar: 2012
# Pagina’s: 36 (891)
Categorie: Poëzie (Wielrennen)
ISBN: 978-94-91254-30-7

Meer:
Fietsvarianten (site)
Fietsvarianten (boekrecensie)
Behoedzaam dansen op pedalen (boekrecensie)
Zelf bestellen?