Tags

, , , , , ,

Mooie titel van een oude Elvis-plaat. Het argument wordt sindsdien steeds vaker gebruikt. Alsof de massa per definitie gelijk heeft. BZN speelde eerst hardrock, maar scoorde 50 hits toen ze voor het grote publiek gingen spelen. Boer zoekt vrouw trekt meer dan vier miljoen kijkers. 1,6 miljoen mensen stemden in Nederland ooit op een lijk. Aldi verkoopt wijn in een pak en velen drinken het zelfs. Alles wat uit Volendam komt, wordt bekeken.

Vorige maand ging ik twee avonden na elkaar van huis. Op woensdag zat ik in gezelschap van zo’n 200 anderen te kijken naar Jeroen van Merwijk. Een dag later zat ik met meer dan 20.000 anderen naar FC Twente – Steaua Boekarest te kijken. Het kaartje kostte beide avonden ongeveer hetzelfde. Toch zat ik op woensdag comfortabel op een stoel met pluche, lekker temperatuurtje naar een geweldig artiest te kijken, terwijl ik op donderdag in een plastic kuipje een erg slechte wedstrijd onderging terwijl het ook nog eens erg koud was.

Nu bleek Jeroen van Merwijk het zwaar te hebben. Aangezien de staatssecretaris heeft besloten dat cultuur flink moet bezuinigen, besloot hij maar eens op zoek te gaan naar een baan. Als columnist van de Telegraaf bleek hij niet geschikt. Een weekje later legde hij dat nog eens uit bij Pauw en Witteman.

Toch is het vreemd. Een goede artiest, al jarenlang iemand die geweldige liedjes schrijft mag niet een beetje indirecte subsidie kosten (voor de 200 bezoekers kun je het gebouw eigenlijk niet opendoen en warm stoken), maar een kilometer of tien verderop krijgen de heren Tiendali, Cornelisse en Bajrami tonnen per jaar, terwijl de belasting er voor zorgt dat er genoeg politieagenten rondom het stadion lopen. Het gaat nu goed met FC Twente, maar nog niet eens zo heel lang geleden moest de gemeente Enschede miljoenen lenen om de club van een faillissement te behoeden. Slechts 4 jaar geleden leende het 20 miljoen om het stadion uit te breiden en nog geen jaar geleden vroeg de voetbalclub om nog meer dan 4 miljoen extra.

Het zal wel weer met perceptie te maken hebben, maar zelfs als voetballiefhebber kan ik er niet bij dat er niet een paar miljoen naar cultuur kan, maar wel miljoenen naar betaald voetbal. Slechts weinig clubs in Nederland kunnen overleven zonder directe of indirecte hulp van de overheid. Volgens mij zetten we de prioriteiten in dit land toch weer eens verkeerd.