Tags

, , , , , , ,

Gerbie kijkt YouTube 071

Ik moet toegeven dat ik hem niet helemaal gezien heb.

Bijna tachtig miljoen kijkers gingen me voor. De kracht van Social Media wordt flink getest door dit filmpje. Ik denk niet dat er veel discussie is over de figuur Joseph Kony. Over dit filmpje wel. Voor- en tegenstanders vallen over elkaar heen in alle hoeken van het internet.

De discussie is kort samen te vatten: Is alles toegestaan om het kwaad te bestrijden? Voorstanders van het filmpje vinden dat ‘Invisible children’ er alles aan mag doen om er voor te zorgen dat Kony wordt gepakt. Tegenstanders vinden feitelijke fouten en praten over propaganda.

Ik ben altijd voorstander van het open vizier en de eerlijkheid. Dat betekent dat ik automatisch in het kamp van de tegenstanders sta. Aan de andere kant kan ik me de frustratie goed voorstellen van de makers van dit filmpje. Wat dan nog als na grondig onderzoek blijkt dat niet alle feiten hard te maken zijn, het doel heiligt de middelen. De cynicus in mij ziet dat de tegenstanders de voorstanders helpen door alle ophef. Uiteindelijk gaat het ze namelijk alleen om aandacht en met een beetje controversie groeit die aandacht alleen maar. Sterker nog, ik kan me voorstellen dat er bewust foute informatie ingesmokkeld is, om meer aandacht te genereren. Of is dat weer erg cynisch? Kun je cynisch zijn als het om iemand gaat die kinderen laat vechten, is dat niet het cynisme voorbij?

Propaganda of nobelheid? Ik ben er niet uit. Uiteindelijk draait het allemaal om perceptie.

En volgens dit lijstje zijn er nog grotere criminelen.