Tags

, , , , ,

Bron: at5.nl

Vorige week een voetbalstadion vol boze docenten. Flinke bezuinigingen in het passend onderwijs, het onderwijs staakt. Nu heerst het beeld in den lande dat docenten pas staken als je aan hun twaalf weken vakantie komt, maar dat bleek vorige week toch even iets anders te zitten.

Ik heb niet gestaakt, maar was het zeker eens met degenen die dat wel deden. Deze bezuinigingen zijn een prestigeproject van de minister geworden. Laten zien aan de collegae dat ook zij mee kan met het asociale beleid van dit kabinet. Pak de zwakste keihard, onder het mom ‘iedereen moet een steentje bijdragen’. De bezuiniging is een geweldig voorbeeld van extreem korte termijn denken.

Want inderdaad is het niet zo moeilijk om met een rood potlood een streep te zetten door een flink bedrag van je begroting. Maar als je politicus bent, mag verwacht worden dat je iets verder kijkt dan de cijfertjes. Zonder enige twijfel gaan de bezuiniging op deze post elders meer kosten opleveren. Wat te denken van jeugdzorg, de onderwijsinspectie, de bijstand, allemaal zullen ze al snel, maar zeker op langere termijn meer kosten maken omdat er nu wordt gesneden in het passend onderwijs.

Sterker nog, ik red me als docent wel. 26 of 28 in het lokaal maakt niet zo veel uit. 3 of 5 rugzakjes in het lokaal ook maar een beetje. Maar voor die ene student maakt het een wereld van verschil. Minder kans op persoonlijke aandacht, minder uitleg, minder hulp. Zelfs een middelmatige student die normaal gesproken in het regulier onderwijs nog kan overleven, komt nu in de problemen, omdat er grotere probleemgevallen in zijn klas verschijnen.

Het is een mathematisch feit dat je de aandacht maar een keer kunt verdelen over je leerlingen. Iedereen krijgt dus wat minder na deze bezuiniging. Dus of het algemeen niveau gaat omlaag, of minder studenten halen het maximale uit zichzelf. Andere mogelijkheid bestaat niet. Managementspeak als ‘meer met minder’ hebben we al zo vaak gehoord, dat gelooft zelfs de manager zelf niet meer.

Dus de consequentie is dat we een lager onderwijsniveau acceptabel vinden met meer excessen. Dat is geen bezuiniging, dat is je eigen bordje schoon vegen ten koste van een ander. Of het kortzichtigheid, selectieve perceptie (het thema van deze week mocht het u nog niet zijn opgevallen), domheid of bewust asociaal beleid is, daar ben ik nog niet uit.

Telegraaf

Ed.nl