Tags

, , , , , ,

Tim Parks - Italiaanse burenTim Parks – Italiaanse buren

Bijna zes jaar geleden las ik een intrigerend voetbalboek. Een Engelsman besloot Hellas Verona een seizoen lang te volgen. Hij schreef er een boeiend boek over. Die Engelsman woonde blijkbaar in de buurt van de stad waar ik in 1996 ook vlakbij woonde. Die schitterende stad waar ik sindsdien nog twee keer terugkeerde, maar die blijft fascineren. Verona.

Parks schreef niet alleen over voetbal. Hij beschreef ook prachtig over hoe het is om als buitenlander in Italië te wonen. Het dagelijkse leven dus. Niet het verhaal dat je ziet bij foute televisieprogramma’s waarin Nederlanders of Engelsen een nieuw leven beginnen in het land van hun dromen, waar ze twee keer op vakantie zijn geweest en dus eigenlijk onvoorbereid een nieuwe cultuur eigen moeten maken. Die verhalen zijn geschikt voor een half uur foute televisie, maar niet voor een boek.

Maar wanneer je daadwerkelijk een appartement huurt en woont en werkt in een nieuw land, dan heb je wel een goede kans om een land echt te leren kennen. En Parks leert zijn geadopteerde thuisland voortreffelijk kennen. En de combinatie Italiaanse frivoliteit en Engelse humor past geweldig, waardoor het boek een geweldig verslag is van het eerste jaar van zijn nieuwe leven.

Of het nu gaat over de hond van de achterburen, welke supermarkt je moet zijn voor inkopen en welke voor nieuws, over de omgang met de kerk en autoriteiten, de manier waarop je kerst viert of de fijnzinnigheden van de taal, die geen woordenboek je kan bijbrengen, Parks heeft een mooie relativerende stijl, geniet van la Dolce Vita, maar weet genoeg afstand te houden om er een gewichtige observatie van te maken.

Je kunt gaan klagen over bureaucratie, maar je kunt ook gewoon accepteren dat ’s lands wijs, ’s lands eer is. Dat het erg nuttig is om het verschil te weten tussen ambtenaren, werknemers en zelfstandigen. Dat alles relatief is, maar toch ook weer belangrijk.

Prachtig boek voor liefhebbers van de Italiaanse cultuur en bijna verplichte literatuur voor iedereen die overweegt om te emigreren met een televisiecamera in zijn nek.

Citaat: “ Zo zou de overheid weten hoeveel belasting er in de toekomst van dergelijke lieden te verwachten viel. Maar bijna niemand vroeg de kwijtschelding aan, omdat het blote feit dat de autoriteiten zelf deze nieuwe wet hadden geïntroduceerd niet minder dan een erkenning van hun onvermogen of onwil om er iemand op te pallen. Daarna blies het parlement de wet na zestig dagen af.” (p.125)

Nummer: 11-033
Titel: Italiaanse buren (Italian Neighbours)
Auteur: Tim Parks
Taal: Nederlands (Orig.: Engels)
Jaar: 1998 (Orig.:1992)
# Pagina’s: 350 (10736)
Categorie: Reizen
ISBN: 90-413-3085-2

Meer:
Site Tim Parks
Dit boek (eigen site)
A season with Verona (mijn recensie)
Recensie Bookreporter
Recensie Goodnewsgirlz