Tags

, , , , , , ,

Twee concerten in twee dagen. Bijzonder, zeker als je al maanden geen optreden bezocht hebt. Maar toevallig kwamen twee van mijn favorieten op opeenvolgende dagen naar het oosten des landes.

Dat bleek voor Roosbeef nog niet zo eenvoudig op de vrijdag van de eerste serieuze sneeuwval. Liefst vier uur hadden ze nodig om van Utrecht naar Hengelo te reizen. Leuk filmpje maakten ze zelf er over:

Met het toepasselijke nummer ‘Sneeuw’ van hun nieuwe CD had de clip meteen een geschikte soundtrack. Ze begonnen iets te laat, iedere bezoeker moest zich registreren bij de ingang, de 100.000ste concertganger zou na de tijd een geweldige prijs winnen: levenslang gratis naar Metropool. Ik won niet, maar het concert van Roos en haar mannen was genoeg prijs.

Veel kende ik nog niet van haar nieuwste CD, maar dat bleek geen probleem om een prachtig optreden te volgen. De voor mij onbekende nummers bleken iets ruiger dan ik me van haar vorige CD herinnerde, een enkele keer leek het wel dat Sonic Youth het podium had overgenomen, maar zonder uitzondering paste het, deed het de sfeer geen geweld aan. Nieuwe arrangementen voor wat oudere titels, waaronder een prachtige kale, ingetogen ‘Onder invloed’, maakten de show af. Vol enthousiasme sloot ik dan ook aan in de rij om ‘Omdat ik het wil’ aan te schaffen en te laten signeren.

Een dag later was een dorp verderop nog zo’n eigenzinnig figuur te zien. De rij buiten de Atak was lang, het voorprogramma Lola Kite (klonk goed trouwens) was al lang begonnen toen ik eindelijk binnen was. Bij min 12 buiten staan was niet echt een leuk begin van de avond. Maar nadat kleine Groenteman de zaal al had opgewarmd, was de komst van Spinvis en zijn band zo overweldigend dat het publiek het automatisch warm kreeg.

Het begon al met de prachtige zang van Saartje van Camp, celliste van de band, waarna De Jong zelf meerdere prachtige nummers ten gehore bracht. Al snel leek de hele zaal verkocht, alles wat ze deden werd gewaardeerd, geen nummer was mis.

Voor mij was het verrassend dat er vrij veel oud werk gespeeld werd, ik had meer recente titels verwacht, maar juist de afwisseling deed het erg goed. Met meerdere multi-instrumentalisten op het podium werd elk nieuw nummer weer een verrassingstocht door de wonderlijke wereld van het zolderkamertje in Nieuwegein waar ongetwijfeld nog veel meer moois vandaan komt de komende jaren.

Het laatste nummer van de set ‘Kom terug’ heeft alles in zich om een moderne klassieker te worden, kan nu al getipt worden als VPRO’s 3voor12 nummer van het jaar 2012. “Reis ver. Drink wijn. Denk na. Lach hard. Duik diep. Kom terug.” Ook de band zelf leek overtuigd van de kracht van het nummer. Het enthousiasme van met name Saartje werkte aanstekelijk en de zaal reageerde dan ook navenant. Het ingetogen gezicht van De Jong zelf toonde toch ook sporen van emotie, zijn ogen bewezen dat ook hij stond te genieten.

Na een mooie toegift ging ook hier weer een volle zaal tevreden naar huis.

Veel nationalisme ziet er niet in me, maar ik vind wel dat we trots mogen zijn op twee geweldige en eigenzinnige artiesten die gelukkig nog niet ten onder zijn gegaan in de Tros-ifisering van de muziekwereld. Koester ze. Geniet er van. Ga ze zien!

Over Roosbeef:
Alternative.blog
Kindamuzik
Roosbeef.nl

Over Spinvis:
Volkskrant
3voor12
Saartje van Camp
Spinvis.nl