Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Jimmy Burns - BarcaJimmy Burns – Barca

Dit boek stond al een paar jaar op de plank te wachten, tijdens de maand van de clasico’s (4 keer Real tegen Barca) besloot ik om het er maar eens van af te pakken. Het staat op de plank ‘voetbalboeken’, maar had eigenlijk net zo goed op de plank ‘politiek’ of ‘cultuur’ kunnen staan.

De geschiedenis van een club beschreven door een buitenstaander, niet de meest logische combinatie. Toch klopt het wel. Want ook al is Burns een halve Spanjaard, zelfs al is hij geboren vlak bij het Bernabeu stadion in Madrid, hij is genoeg insider om de cultuur te begrijpen en te beschrijven, hij is als halve buitenlander ook in staat afstand te nemen en kritisch te kijken naar de club die op dit moment gezien wordt als de beste ter wereld.

Barcelona is een schitterende club. Opgericht in 1899 door een aantal buitenlanders en Catalanen, werd het de club die het nu is, of zoals ze zelf terecht zegt ‘mes que un club’, meer dan een club. De geschiedenis van de club zit vol met politieke conflicten, waarbij de bekendste natuurlijk de strijd tegen het Real Madrid van dictator Franco is. Decennia werden de Catalanen onderdrukt, achtergesteld, gediscrimineerd, vernederd. De voetbalclub werd langzaam maar zeker het symbool van een streek, een volk, een taal, zich afzettend tegen de machthebbers in Madrid.

Maar natuurlijk zijn er ook de schitterende voetbalverhalen. Over Kubala, Cruijff, Maradona en Ronaldo. Messi was nog een jong jochie toen dit boek uitkwam, misschien over een paar jaar een herziene versie met het wonderteam van Guardiola en ster Lionel Messi. Trainers Herrera, Kubala, Michels en Cruijff drukten hun stempel ook op de club. Maar ook een ster die ik voordien niet kende, Pepe Samitier leer ik dankzij dit boek kennen. We zien bijrollen voor Franco, Samaranch en andere criminelen.

Een samenvatting is bijna niet te doen, de geschiedenis van de club staat vol van incidenten, vermoorde voorzitters, rebellerende spelers, geblokkeerde transfers, corrupte scheidsrechters, schitterende voetballers en een al maar groeiend ledental. Wel durf ik te beweren dat Burns het standaardwerk voor clubbiografieën heeft geschreven. Mocht je een andere club willen beschrijven, dan is dit boek verplichte literatuur.

Citaat: “Maar Herrera was meer dan alleen maar excentrieke toneelspelletjes, hij wist ook heel veel van het voetbal. Hij beschikte zonder twijfel over meer ervaring en visie dan welke van zijn voorgangers bij de club dan ook, zijn niveau was vergelijkbaar met dat van sommige van zijn grote opvolgers. (blz.198)

Nummer: 11-017
Titel: Barca – De passie van een volk
Auteur: Jimmy Burns
Taal: Nederlands (Orig.: Engels)
Jaar: 2000
# Pagina’s: 400 (5454)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 90-6005-928-X

Meer:
Official site
Amazon
Hard Gras 23
Hard Gras 29
Hard Gras 40
Hard Gras 71