Tags

, , , , , ,

Een van de leukste trainers van de laatste jaren is Foppe de Haan. Deze week kwam hij in het nieuws, vanwege zijn terugkeer naar Heerenveen. Zijn vorige baan was echter nog veel mooier.

Bondscoach van Tuvalu, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Negen eilanden, ruim 10.000 inwoners. In Nederland lijkt me dat vergelijkbaar met een vierde- of vijfdeklasser. Tuvalu is nog geen lid van de Fifa. Vijf dagen duurde het om er te komen. De problemen die Foppe er tegenkwam kwamen in de tijd van Abe al niet meer voor in Friesland. Een veld dat niet gebruikt kan worden omdat er rugby gespeeld wordt. Spelers waarvan het werk te belangrijk is. De boot die kapot is voor een uitwedstrijd, waardoor er drie dagen gereisd moet worden. Geen geld. En dan toch gewoon proberen er iets van te maken. Er is zelfs een blog met vele filmpjes gemaakt voor Foppe.

Een dikke maand geleden had ook de NOS een schitterend filmpje. Het staat nog steeds op hun site. Gelukkig maar. Foppe leert als de beste relativeren. “Je leert dat het niet allemaal in een hurry gaat, zoals het in West Europa gaat”.

12 minuten achterover zitten en genieten.

Na dit avontuur had Foppe eigenlijk zich gewoon moeten terugtrekken in Friesland. Wat is er nou mooier dan deze baan als laatste baan op je CV?