Tags

, , , , , ,

Vorige maand erg veel opschudding in Spanje, ook een beetje in de rest van de voetbalwereld. Mourinho had zich weer eens misdragen. Vanuit de hoek waar ik zat kon ik niet zien wat elke televisiekijker wel zag, de vinger in het oog bij assistent coach Villanova van Barcelona.

Schande volgens velen, ik ben het daar helemaal mee eens. Maar een logisch gevolg van de ontwikkelingen in het voetbal. Hij is de juiste man op de juiste plaats. Thijs Zonneveld noemde hem in ‘De Pers’ al een sieraad voor de sport. Ik zou het anders formuleren, maar hij is overduidelijk een teken des tijds.

Een erg intelligente man die continu bezig is met provoceren. Zijn uiteindelijke doel is niet winst voor Real Madrid, maar het promoten van zijn eigen ik. Zijn ego is zo groot, dat pas als hij de grootste club naar zijn hand heeft gezet, hij kan beweren dat hij de grootste aller tijden is. Dat er ongetwijfeld betere en succesvollere trainers waren is wat hem betreft niet relevant. Niemand heeft zo’n groot ego.

Dat hij voetbaltrainer is geworden past goed bij zijn plan. Als voetballer haalde hij niet de top, als trainer had hij die kans wel. Het is hem nu gelukt. Want of je hem nu wel of niet mag, dat hij een van de meest succesvolle coaches van de laatste decennia is, kan niemand ontkennen.

In de politiek, de onderwereld of de zakenwereld was de kans dat hij de top niet zou halen groter geweest. Het collectieve geheugen in die branches is ook veel groter. In de opportunistische wereld van het voetbal past de Portugees daarom perfect. Nergens houdt hij het lang vol, daarvoor is samenwerken met hem te lastig. Is ook niet nodig, want er is altijd wel weer een club met geld die hem wil inhuren.

Ondertussen is zelfs in de Madrileense pers kritiek op hem te horen. Clubiconen roeren zich. Maar die hebben nog niet door dat de trainer leeft op controversie, dat er altijd iets moet gebeuren. Dat het team ondergeschikt is aan de coach. Dat Mourinho meestal wel een leuke quote heeft voor de luisteraars. En dat de club zo wanhopig op zoek is naar succes, dat het accepteert dat iemand met bedenkelijke fatsoensnormen er de dienst uitmaakt. De Koninklijke uit Madrid is een ordinaire club geworden.

En voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat Ajax dat ook meemaken. Vorig jaar de beschamende episode met de twee bewust gepakte rode kaarten. Naast twee kansloze nederlagen voor de Amsterdammers. Ook dit jaar zal er weer van alles gebeuren.

Maar ik heb Real zien voetballen in en tegen Barcelona; ze verloren onverdiend, daarover heb ik slechts weinigen gehoord. Dat Ajax voor een verrassing gaat zorgen, lijkt mij uitgesloten.