Tags

, , , ,

Hans Dorrestijn - Alle verhalenHans Dorrestijn – Alle verhalen

Een verzamelbundel. Bij boeken niet zo vaak voorkomend als bij muziek. Vele verhalen die in dit boek staan heb ik dus al eens gelezen, al was het bij sommigen meer dan twee decennia geleden. Ik vind Dorrestijn dus al bijna een kwart eeuw de moeite van het lezen waard. Dit boek bevestigt dat alleen maar. Vooral de korte verhalen zijn erg leuk. Zijn zwarte humor is niet bedacht, die past gewoon goed bij hem.

Daarnaast heeft Dorrestijn de kwaliteit dat je zijn stem hoort (in je hoofd) wanneer je zijn verhalen leest. Deelder, Chabot en Campert hebben dat ook, dat is geen slecht rijtje om tussen te staan. Zijn verhalen over kleine kinderen in ongelukkige gezinnen zijn schrijnend, je vraagt je af hoe slecht zijn eigen jeugd is geweest om dergelijke verhalen te kunnen produceren.

De verhalen over schrijvers met allerlei vreemde problemen, lijken een autobiografisch element te bevatten, ongetwijfeld zullen vele gebeurtenissen hem zelf overkomen zijn en zo de basis gevormd hebben voor de tragische geschiedenissen die in diverse boeken van hem terecht zijn gekomen.

Enkele korte verhalen zijn voor het eerst in dit boek terecht gekomen, waren nog niet eerder in een bundel verschenen, waaronder het verhaal over Almelo dat ik al eens in een boek over die stad las. Maar het blijft een hilarisch verslag over een optreden van de schrijver in die stad.

Citaat: “Natuurlijk wonen er ook fatsoenlijke lieden, maar niet genoeg om het Twentse stadje Almelo bestaansrecht te verlenen. Ik ben er onlangs geweest en ik kan u melden: in Almelo lopen alleen domme, dikke, verschrikkelijk lelijke mensen rond. Volbloed lelijkerds, honderd procent lelijk.” (blz. 297)

Nummer: 11-012
Titel: Alle verhalen
Auteur: Hans Dorrestijn
Taal: Nederlands
Jaar: 1994
# Pagina’s: 311 (3975)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-351-1425-56

Meer Dorrestijn:
Ik ben een oude cowboy
Hans Dorrestijn.nl