Tags

, , ,

Na mijn vakantie vond ik een persoonlijke brief van de BankGiroLoterij in de bus. Ik heb nooit meegespeeld, nooit me ergens voor ingeschreven, dus hoe ze mijn gegevens hebben gekregen weet ik niet. Maar goed, ik kreeg een aanbod.

Ik hoefde alleen maar even naar hun site te gaan en ik kreeg een bedrag van de organisatie BankGiroLoterij gestort. En dat bedrag kon zelfs wel een miljoen opleveren. Ik vind dit een wel zeer agressieve manier van reclame maken. Want als je verder klikt, dan blijkt natuurlijk dat je allerlei gegevens moet invullen en ik gok (foute woordspeling) dat je ook daadwerkelijk zelf een bedrag moet storten, of je voor een bepaalde tijd moet vastleggen als deelnemer, voordat je je ‘storting’ krijgt.

Op de site van de Jellinek kliniek vond ik het aantal verslaafden in Nederland.

Alcohol: 477.000
Tabak: 810.000
Cannabis: 70.000
Gokken: 40.000
Cocaïne: 30.000

De eerste twee zijn gelegaliseerd in Nederland, leveren de schatkist elk jaar een flinke bijdrage op. De derde wordt getolereerd, zo lang je maar niet dealt. De vierde wordt nu dus wel heel erg gepromoot. In mijn ogen zou de overheid dit niet mogen toestaan. Ik krijg ook geen proefflesje Bols of een grammetje wiet in mijn brievenbus, laat ik dat snuifje coke maar even buiten beschouwing laten.

Is het toeval dat alcohol en tabak de meeste verslaafden opleveren? Zou beschikbaarheid daar iets mee te doen hebben. Natuurlijk mag ieder mens zelf beslissen wat hij of zij met zijn of haar leven doet, maar niet iedereen kiest bewust voor een verslaving. Toch zijn er 2 miljoen Nederlanders op de een of andere manier verslaafd. Het levert de overheid geld op, dus doet de overheid er liefst niets aan. Voor de vorm zeggen ze wel dat roken dodelijk is en dat alcohol met mate genuttigd moet worden, maar bewust tegengaan kost Den Haag te veel tijd.

Maar accepteer dan ook de consequenties. Als je gokken via deze agressieve methodes bij de mensen de strot door duwt, legaliseer dan ook drugs. Scheelt een hoop criminaliteit, levert een beter beeld op van de daadwerkelijke verslaafden en financieel kan het je ook nog wat opleveren. Het een wel en het ander niet is alleen maar hypocriet.

P.s. Ik was niet de enige die deze conclusie trok: Hollands Glorie