Tags

, ,

Ik had al een LiveJournal sinds 2000. Een site in California waar ik wel eens een stukje opzette. Ik schreef in het Engels, om meerdere redenen. Ten eerste was bijna het hele internet Engels, Nederlands kwam je bijna niet tegen. Ten tweede was het een site in de VS, logisch om dan Engels te gebruiken. Daarbij was dit voor mij de eerste confrontatie met web 2.0 oftewel interactief. Engels als lingua franca past daarbij. Tenslotte had ik het laatste decennium voordien meer Engels gesproken dan Nederlands, geen probleem dus. Pas jaren later werden blogs ook in Nederland populair.

Ondanks dat ik een LJ had, had ik weinig idee waarom. De kracht van bloggen werd mij pas duidelijk precies tien jaar geleden toen ik voor het eerst belangrijk nieuws vernam via een blog. In dit geval tientallen blogjes op mijn ‘friendspage’ van mijn Livejournal. Online vrienden in New York vertelden over wat er gebeurde vlak bij hen. Anderen zaten televisie te kijken en brachten het laatste nieuws. Ik zat na mijn lessen op school te lezen en had geen idee wat er gebeurde. Voorheen zag je nieuws op televisie, hoorde je het op de radio of las je het in de krant. Nu zag ik het online.

Eenmaal thuis begreep ik dat de wereld was veranderd. Net als bijna iedereen zat ik de rest van de dag gebiologeerd naar de televisie te kijken. Een dag later schreef ik een verhaal dat er, nu ik er op terugkijk, voor zorgde dat ik verslaafd raakte aan bloggen. Ik schreef een speech voor meneer Bush (vandaag precies tien jaar geleden, de dag na 9/11), toenmalig president van de VS, vrij voor hem om te gebruiken. Ik publiceerde het niet alleen op mijn eigen blog, maar ook in een community, een soort platform waar mensen over een bepaald onderwerp bloggen. Ik kreeg honderden reacties (doe ik maanden over tegenwoordig) binnen een dag, positief en negatief, ik voerde uitgebreide discussies met diverse mensen over de toestand van de wereld en maakte vrienden die tien jaar later nog steeds online vrienden van me zijn, ook al waren we het destijds grondig oneens.

9/11 veranderde de wereld, het veranderde ook mijn leven.

http://gerbie.livejournal.com/2001/09/12/