Tags

, , , , , , ,

Mona LisaOp 22 augustus 1911 liep Louis Beroud het Louvre museum in Parijs binnen. Hij wilde een sketch maken om te verkopen aan toeristen. Daarvoor liep hij naar de plek waar het beroemdste schilderij hing. Maar toen hij aankwam in de Salon Carre bleek de Mona Lisa te zijn verdwenen. De museum directeur had een jaar daarvoor nog geroepen dat het nooit gestolen zou kunnen worden; ‘je kunt net zo goed een toren van de Notre Dame proberen te jatten’, of woorden van die strekking had hij geroepen.

Honderd jaar verder zijn we ondertussen. Ik wist niet eens dat het beroemdste schilderij met een verzekeringswaarde van meer dan 700 miljoen dollar ooit gestolen was. Toch is er ook al een film over gemaakt, Mona Lisa missing. Terug naar 1911. 60 inspecteurs en 100 politiemensen begonnen een onderzoek. Toch zijn er nu nog steeds meerdere theorieën over hoe het schilderij op een dag verdwenen bleek te zijn. Zelfs Pablo Picasso, toentertijd een arme artiest in dezelfde stad, werd verhoord. Die kon de politie ook niet helpen.

Vincenzo PeruggiaRuim twee jaar later dook het schilderij op in Italië. De dief vond dat hij het doek terug had veroverd op Napoleon en dat het nu terug was in het land waar het hoorde. Hij wilde het wel teruggeven, op voorwaarde dat het in het Uffizi te Florence zou komen te hangen. Later bleek dat zijn motief minder nobel was. Een half miljoen lire was namelijk ook goed. Hij kreeg zijn losgeld, maar werd meteen gearresteerd. Vincenzo (of Pietro) Peruggia werd een held voor vele Italianen, zat uiteindelijk maar een paar maanden vast. Hij haalde wel de top tien van Time magazine’s grootste bandieten aller tijden. Hij had een tijdje in het Louvre gewerkt en kon zonder problemen het museum in en uit lopen. Met een schilderij dus ook.

Na terugkeer in Parijs werd hij zelf ook schilder. Klein verschil met Leonardo da Vinci. Hij schilderde namelijk geen schilderijen, maar huizen.

Advertenties