Tags

, , , ,

11-010Mike Gayle – The to-do list

Zes boeken staan er al op de plank van hem. De eerste die ik ooit las, heb ik geruild. Gekregen door een ruil ergens in Yucatan, Mexico, verder geruild na lezing in Guatemala. Hij had er acht geschreven, ik lig er dus nog eentje achter. Nu is het wel zo dat elk boek net iets minder goed is als het vorige. Dat de ideexebn net even iets gekunstelder zijn. Dat het net elke keer iets meer geschreven is met een publiek in het achterhoofd. Ik ben eigenlijk iets meer van de romantische gedachte dat een schrijver een boek schrijft omdat het ‘er uit moet’, omdat het ‘in hem zit’. Al is een schrijver natuurlijk ook gewoon een beroepsbeoefenaar die ’s middags broodbeleg op het brood wil en ’s avonds een keer een biefstuk in plaats van een tartaartje.

Gayle heeft volgens mij zijn baan als agony aunt bij de Cosmopolitan opgegeven en schrijft nu full-time. Na acht keer een roman te hebben bedacht, schreef hij voor dit boek over zijn eigen leven. En wel over een bizar deel van zijn eigen leven. De zogenaamde ‘to-do list’. Hebben we allemaal toch wel eens gedaan: een lijstje maken wat we nog allemaal moeten doen. Of willen doen. Of willen hebben gedaan voor we 40 (50, 65) zijn?

Het leuke van dit idee is dat Gayle een gigantische lijst heeft geproduceerd (1277 items), niet zo maar iets dat je op een vrije zaterdagmiddag wegwerkt. Hij heeft zich daarna een jaar de tijd gegeven om alles ook daadwerkelijk uit te voeren. Zijn vrienden in de pub zijn de jury, zij moeten beoordelen of een item op de lijst afgevinkt mag worden.

Ondanks het leuke gegeven, is het boek niet extreem boeiend. Ik weet dat het een non-fictie boek is, maar heb mijn twijfels over de uitwerking. Als je al een lijst weet te produceren van 1277 items, dan is het volgens mij onmogelijk om de nummers die je voor de taken hebt gezet ook nog eens te onthouden. Daardoor krijg je kromme zinnen als ‘Having opted to put learning Italian on hold I’m trying to decide whether to tackle item 412: “Become a blood donor”, or item 328: “Speak to a financial advisor about investing for the future so that you don’t have to spend your dotage in penury’, when I remember that I’m supposed to be at my local GP’s surgery showing them my knee.” Zo praat je niet, zo schrijf je ook niet. Daarbij zie je dan langzamerhand de overlap tussen diverse taken. 304. Have John and Sue over for dinner. 305. And Dave and Maz en dan nog een aantal vrienden die ook mogen komen eten. Nodig ze een keer uit voor een bbq en je hebt weer 5 van de taken gedaan. Iets te gezocht wat mij betreft.

Toch is het leuk om Gayle te lezen. Hij heeft zelfspot. Hij is van ongeveer dezelfde generatie als ik zelf, zodat jeugdherinneringen automatisch een Pavlovreactie oproepen. Hij schrijft toegankelijk en leest lekker weg. Zo lang je niet op zoek gaat naar een tweede laag, naar een diepere mening, zal Gayle je niet snel teleurstellen.

En omdat het een gigantische lijst is, een paar voorbeelden:
87. Discover something new
151. Unpack box marked “stuff” still unpacked from our house move 6 years ago
364. Make friends with new and interesting people
516. Put down wife as next of kin in passport rather than mother
672. Use up all the mini bottles of toiletries that you insist on liberating from hotel bathrooms
850. Sample more world cuisine like Iranian food
1021. Read War and Peace because it will make you look smart
1254. Take a bag with me whenever I go shopping

Citaat: “”Okay, I think we’re done”, said Jo. “Just to remind you of the rules: we agreed that ninety-nine per cent tick rate of the 1277-item total would be considered to be a succes and anything below that mark would be considered to be a allure. Agreed?”” (blz. 285)

Nummer: 11-010
Titel: The to-do list
Auteur: Mike Gayle
Taal: Engels (UK)
Jaar: 2009
# Pagina’s: 343 (3361)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-0-340-98084-2

Meer Gayle:
Gayle’s website
Gayle over dit boek
His ‘n’ hers
Brand new friend
Dinner for two
Wish you were here
Turning thirty
Recensie Mark Forster
Download Gayle’s boeken
Blog tijdens het schrijven van dit boek

Advertenties