Tags

,

Het leek een geintje. In een leegstaande winkel was activiteit. Het bord kwam al snel op de gevel. Hier vestigt zich kapper zus en zo. Budget kapper geloof ik. De lokale website wist te melden dat het de 13e kapper in het dorp was. Vond ik veel. Vind ik nog steeds veel. Ik ben eens aan het rekenen gegaan.

Als de 13 kappers gemiddeld 2 personeelsleden hebben (en dat is een lage schatting, weet ik bij sommigen tenminste), dan werken er 26 kappers. In totaal is een kapper al snel 50 uur per week geopend. Elke week kunnen er dus 1300 werkuren gemaakt worden. Als ik in een stoel zit, dan ben ik meestal na een kwartier wel klaar. Vele dames doen er langer over heb ik begrepen. Is een half uur gemiddeld raar? 2600 knipbeurten per week.

Dat betekent dat iedereen in het dorp elke vijf weken naar de kapper moet om alle kappers aan het werk te houden. Maar dan ook echt iedereen. Alle kale koppen, pasgeborenen, chronisch bedlegerigen en hippies tellen mee. Ik denk dat het geen rare schatting is dat een kwart van de bevolking nooit een kapsalon van binnen ziet. Dat betekent automatisch dat de rest elke drie weken moet gaan. Ook hier ben ik een dwarsligger. Ik ga elk kwartaal, tenzij er een aanleiding is om eens wat eerder te gaan. Nu weet ik dat er dames zijn die elke week gaan, maar het gemiddelde ligt dan nog op 7 weken.

Ik geloof er niet in. Het kan niet lang duren of de er gaan kapsalons failliet. Ik heb nog geen rekening gehouden met de zogenaamde thuiskappers (en die worden ook steeds populairder) die even bij iemand langs komen of in hun eigen garage knippen. En ik heb nog niet bekend dat ik zelf altijd een dorp verderop naar de kapper ga. Nu wel.

Advertenties