Tags

, , ,

J. Bernlef – Bernlefs beste

Eigenlijk had ik al lang iets van Bernlef willen lezen, maar zelfs toen er al meerdere boeken van hem in mijn kast stonden, kwam het er op de een of andere manier niet van iets van hem te lezen.

Dus om te beginnen, meteen maar deze verzamelbundel gepakt. De titel geeft een hoop weg. Als ik dit niet leuk vind, dan hoef ik de rest ook niet te lezen. Scheelt me flink wat tijd. Toch wel gek, maar op de een of andere manier ben ik er van overtuigd dat Bernlef een goede schrijver is, maar of ik zijn boeken ook leuk vind, was ik minder zeker van.

En na deze verzameling gelezen te hebben moet ik zeggen dat mijn voorgevoel wel klopte. Het viel me niet mee. Voor ik door ‘De man in het midden’ heen was, had ik al meerdere momenten dat ik overwoog het boek terug in de kast te zetten. Het pakte me niet, het liep niet, er gebeurde niets boeiends. Ook ‘Vallende ster’ kon me niet raken. De gedichten van ‘Niemand wint’ gaven me op zijn minst het vertrouwen om de rest van het boek ook te lezen, maar ondanks dat, was het eigenlijk een negatieve positieve kant. Gedichten schieten nu eenmaal een stuk meer op, het lijkt of het lekker wegleest.

Het essay (tenminste ik neem aan dat het dat is) ‘Opmerkingen over het realisme’ past volgens mij niet in deze verzameling. Maar gelukkig kwam toen aan het eind ‘Tindemans dilemma’. Humoristisch, diep, boeiend, subtiel, absurd. Alles kwam ineens samen. Een mager gegeven gebruiken om een mooi kort verhaal te schrijven, maar dat dan wel weer zo uit weten te rekken dat het grappig blijft en dat je nieuwsgierig door blijft lezen. De obsessie van de hoofdpersoon met paraplu’s is een geweldig uitgangspunt voor prachtige observaties, gekronkelde redenaties en vreemde gebeurtenissen.

Maar al met al vind ik het een magere oogst voor een boek dat als titel ‘Bernlefs beste’ heeft gekregen. Op de titelpagina staat daar overigens achter ‘volgens Bernlef’ en dat kan volgens mij wel eens erg bepalend zijn. Want objectief naar je eigen werk kijken, is ontzettend lastig. Misschien vinden anderen wel helemaal niet dat dit zijn beste werk is. Ik heb de schrijver dus nog niet opgegeven, zijn meesterwerk ‘Hersenschimmen’ wil ik toch nog eens lezen. Ooit. Maar nu nog even niet.

Citaat: “Wat wij hier zien is de eerste fase in de geleidelijke verdwijning van de paraplu uit meneer Tindemans’ bewustzijn. De paraplu is in ingeklapte staat al een stuk minder opvallend en nu handcontact door polscontact is vervangen, is het gevoel van zijn aanwezigheid, als een soort verlengstuk van meneer Tindemans’ lichaam, sterk aangetast.” (blz. 287)

Nummer: 11-009
Titel: Bernlefs beste
Auteur: J. Bernlef
Taal: Nederlands
Jaar: 2000
# Pagina’s: 311 (3018)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-214-5252-9

Meer:
Bernlefs site
Schrijversinfo
Gehele boek lezen?
Koninklijke Bibliotheek

Advertenties