Tags

,

Een keer per jaar gaan ze vissen, de stamgasten. Een enkeling is een fanatiek visser, een ander houdt van forel, de rest vindt een uitstapje altijd goed. Op de fiets naar het volgende dorp. Al snel zitten ze om de vijver met velen. De zoon van de kastelein mocht ook mee dit jaar. Terwijl vader van zijn werk zijn hobby maakt en met een kratje iedereen van wat gerstenat voorziet, kijkt de vierjarige zijn ogen uit.

Als er een vis gevangen wordt, wordt die meestal met een tik van een steen naar een andere wereld geholpen. Al snel blijkt dat een bierfles ook werkt. Hij wil ook. De volgende vis die gevangen wordt, mag hij met een flesje uit zijn lijden verlossen. Hij vindt het een leuke taak, de stamgasten gunnen hem zijn pleziertje.

De koelbox is al snel vol, al spartelt er nog eentje. Snel pakt hij een flesje en slaat drie keer flink toe. “Zo, die doet niet meer mee”, zegt hij trots, terwijl zijn vader hoofdschuddend staat te kijken. Het bloed liep tussen zijn tenen door zijn slippers in, maar hij had een mooie dag.

Maandag op school begint de juffrouw meestal met een kringgesprek. Op de vraag wat hij in het weekend gedaan had, antwoordde hij naar waarheid: “Met een bierflesje 13 vissen dood gemaakt”. Even werd het stil. “Verder ook nog iets”, vroeg juf. Barbecue, een frikadel gegeten. “Laten we het daar maar over hebben”, concludeerde de juffrouw.

Advertenties