Tags

, , , , , , ,

Sam RodiaA.L.Snijders kreeg de kans om een avond te vullen in Diepenheim. Fietsafstand voor de schrijver van ZKV (Zeer korte verhalen), een genre dat hij zelf naam gaf. Hij las wat verhalen voor, had een accordeonist meegenomen en liet een film zien over de kunstenaar Sam Rodia.

Sam Rodia was een arme Italiaanse migrant in de Verenigde Staten die in zijn tuin begon met het bouwen van een toren. En Sam Rodia Towersdat werd al snel meervoud: torens. Het werd zijn levenswerk. De torens werden groter, hoger, mooier. Jaar in, jaar uit werkte hij aan iets dat nooit af was, maar tegelijkertijd allang klaar was. Schitterend, anders, bijzonder.

Er werd een film over gemaakt, I build the tower, hij staat zelfs op de hoes van Sgt. Pepper’s, naast Bob Dylan. Dan moet je toch wel een grootheid zijn. De Beatles vinden je goed genoeg om je foto te gebruiken. En toch had ik nog nooit van hem gehoord. En nu heb ik weer iets op mijn lijstje ‘nog te bezoeken’ staan. Ooit zal ik in California rondreizen. En in plaats van the Walk of Fame in Hollywood, zal ik op zoek gaan naar de Watts Towers.

Omdat ik gek ben op mensen die anders durven te denken. Op onafhankelijke denkers, die zich niets aantrekken van wat gewoon is. Op kunstenaars die dingen maken omdat ze het zelf mooi vinden, niet omdat de markt er om vraagt. Die veel tijd, moeite en inspiratie durven te steken in een project, zonder dat ze weten wat de uitkomst zal zijn. Ik ben dus automatisch een fan van Sam Rodia. En dat allemaal omdat een schrijver uit Klein Dochteren me onderstaand filmpje heeft laten zien.