Tags

, , , , , ,

In de jaren negentig werd de Europa Cup 1 langzaam maar zeker omgebouwd naar Champions League. Ik weet nog dat ik mijn eerste videorecorder kocht omdat ik op woensdagavond een cursus had en zo vele wedstrijden van Ajax miste, juist in een tijd dat ze het erg goed deden. Ik zat dan met mijn walkman in de tram door Amsterdam, hoofd naar beneden zodat ik niet per ongeluk wat zou meekrijgen van de uitslag.

Ondertussen is de CL een wanstaltig commercieel gedrocht. De naam is ook niet meer correct. Teams als Manchester City, Valencia, Napoli en Bayer Leverkusen doen zeker mee dit jaar. Geen kampioenen. In ieder geval niet de laatste jaren.

Ook Udinese en Villareal hebben nog steeds een goede kans om de groepsfase te halen, al zijn die clubs bij mijn weten nooit kampioen geweest. Echte kampioenen moeten daarentegen vele kwalificatieronden spelen. Eind vorige maand begon namelijk al de eerste voorronde. Al op 5 juli werd Tre Fiore, de kampioen van San Marino uitgeschakeld. Een club met een klein stadion (capaciteit: 1000), opgericht in 1949. Niet een Europese hoogvlieger, maar wel een kampioen.

Tre Fiori logoZe hadden acht kwalificatiewedstrijden moeten spelen om de nummer drie van buurland Italië in de groepsfase tegen te komen. En die acht wedstrijden spelen ze dan in juni, juli en augustus. Een tijd van het jaar dat de sportpers naar wielrennen kijkt en de meeste voetbalfans (en voetballers!) vakantie hebben. Dus deze amateurs moeten hun eigen vakantie opgeven, hebben geen tijd om uit te rusten na een zwaar seizoen waarin ze kampioen zijn geworden.

Voor een ‘kleine’ club is de kans om tegen een ‘grote’ club te mogen spelen juist een van de aantrekkelijke kanten van Europees voetbal. Ik herinner me de 14-0 van Ajax tegen Red Boys, een kwart eeuw geleden. Maar in Luxemburg bleef het wel eerst 0-0. In de Champions League was deze loting niet eens mogelijk geweest.

Wanneer de commercie belangrijker wordt dan het sportieve aspect, zullen de risico’s groter worden dat er gefraudeerd gaat worden. Wedstrijden verkocht, scheidsrechters die vreemde beslissingen nemen. Misschien dat de Uefa verplicht moet worden de naam te wijzigen tenzij de nummers 2 en verder van grote competities geweigerd worden. De kans dat een Nederlandse club in het voorjaar een leuke loting heeft wordt dan ook weer groter.