Tags

, , , ,

UitzettenEen oude CDA traditie. Je hebt principes, maar in ruil voor macht zijn die niets waard. Als burgemeester van Maastricht was Leers een voorstander van een socialer asielbeleid (Vrij Nederland). Nu hij minister is denkt hij daar iets anders over. Of moet hij daar anders over denken, anders wordt de ooit door hem verfoeide Wilders boos. En zonder de geblondeerde gedoogpartner heeft het CDA helemaal niets meer te zeggen.

Het laatste idee is om illegalen hun eigen terugkeer te laten betalen. Geweldig, scoort lekker in de pers, de Telegraaf zal het wel een goed idee vinden en de PVV-ers van deze wereld zullen vinden dat je met Leers kunt praten.

Maar ik heb nog nooit gehoord van een rijke illegaal (mocht iemand een illegaal in een dure villa kennen, laat het me weten!). Meestal worden ze uitgebuit. Op boederijen waar ze asperges steken, in de keukens van Chinese restaurants, in de seksbranche of in kassen in het Westland. En kenmerk van uitbuiting is meestal toch echt dat je er zelf niet beter van wordt als illegaal. Dus mocht je dan ook nog eens de pech hebben gepakt te worden, dan is het bedrag van ‘duizenden euro’s’ die de procedure kost, moeilijk te verhalen op betreffende illegaal.

Nu is dat ongetwijfeld ook niet de bedoeling van Leers, die is niet achterlijk. Maar scoren in de krant is gelukt. Symboolpolitiek, nog een sterk punt van het CDA. Misschien is het een idee om degenen die illegalen uitbuiten, op welke manier dan ook (huisjesmelkers, uitzendbureaus, bordelen) aan te pakken? Of valt dat niet goed bij de achterban en de gedoogpartner?

Advertenties