Tags

, , ,

Pantheonheader
Ondanks kwam ik een geweldige site tegen. Football Pantheon probeert zo objectief mogelijk allerlei discussies over voetbal te vertalen in een puntentelling. Dit levert dus ‘definitieve’ lijstjes op. Natuurlijk blijft het voer voor discussie, daarom is de site ook zo leuk. Want hebben we niet allemaal in de kroeg gediscussieerd of Messi net zo goed is als Maradona of Pele? Was het Nederlands elftal afgelopen zomer beter dan het team dat in 1974 de finale haalde? Welk team was het beste ooit? Real Madrid, Ajax, Bayern Mxfcnchen, Liverpool, AC Milan of toch het Barcelona onder Guardiola?

Brazil-1970De discussie over de beste manager heeft een redelijk voorspelbare winnaar. Die van het beste Nationale team ook. Maar een geweldig lang verhaal over het beste clubteam ooit, is mijns inziens het hoogtepunt op de site. Wel discutabel. Want wie bepaalt welk jaar nog meetelt en hoe lang een team ‘hetzelfde’  team is. Real Madrid was extreem dominant in de jaren vijftig. Maar wordt in deze discussie opgesplitst in drie tijdvakken. Van 1953 tot 60, 60 tot 64 en 64 tot 69. Moeilijk te beoordelen. In de puntentelling wordt alles meegeteld. Het aantal wedstrijden, het aantal prijzen, relatieve sterkte van de competitie waarin het team speelde, relatieve sterkte van de oppositie. Want hoe anders kun je het verschil zien tussen het Barcelona van Cruijff en dat van Guardiola? En dan begin ik niet eens over het verschil tussen Torino in 1949 en Manchester United vorig jaar.

De winnaar heeft me verrast. Maar toch ook weer niet. Want eigenlijk weten we toch allemaal wel welk team het beste team aller tijden is. Of niet?