Tags

, , , ,

Arnon Grunberg – De asielzoeker

Al vele jaren lees ik trouw vele boeken van Grunberg (al verbaasde ik me zelf toen ik terugzocht en zag dat het al bijna zeven jaar geleden was dat ik een boek van hem las). Sommige zijn leuk. Soms zelfs erg leuk. Maar ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat Grunberg de grootheid is die velen, waaronder hijzelf, in hem zien. Zo ook met dit boek. Winnaar van de Ako-literatuurprijs 2004, volgens de cover ‘een boek dat je niet kunt lezen zonder geraakt te worden’. Het zal weer aan mij liggen, maar het is mij gelukt. Ik heb een leuk boek gelezen, maar ik werd niet geraakt.

Natuurlijk, de triestheid van de situatie, de onmogelijkheid van de mensheid om daadwerkelijke diepe relaties op te bouwen, de zwarte humor, alles komt voorbij in dit boek. Maar geraakt? De asielzoeker die het boek de titel geeft, is niet de belangrijkste figuur van het verhaal. Op zijn hoogst heeft hij een belangrijke bijrol, maar zelfs daarin blijft hij verrassend eendimensionaal.

Het verhaal draait vooral om Beck en zijn vrouw die een vreemde liefdeloze relatie hebben. Terwijl zijn vrouw boven in bed ligt met de asielzoeker, die door haar uit medeleven is meegenomen, ligt hij beneden op een stretcher. Sterker nog, hij is getuige van hun huwelijk, want ook al noemt hij haar ‘mijn vrouw’ (meestal overigens ‘vogel’, zijn bijnaam voor haar), getrouwd waren ze niet.

Ondertussen bezoekt hij regelmatig hetzelfde bordeel, waar hij sex koopt, maar eigenlijk liefde zoekt. Al is de aandacht voor hem eigenlijk al genoeg. Beck is een typische hoofdfiguur in Grunbergromans wat mij betreft. Ietwat verknipt, wel intelligent, maar emotieloos en een eeuwige buitenstaander. Misschien zit er wel wat autobiografisch in hem, iets waarvan ik Grunberg nog niet eerder verdacht heb.

Wat mij betreft is Grunberg een goede schrijver, maar nog zeker niet een van de opvolgers van de grote drie der Nederlandse literatuur, ondertussen alle drie van ons heengegaan. Maar tegelijkertijd zal ik geen moment twijfelen om een volgend boek van hem te lezen, er staan er in mijn kast al wat klaar die ik nog niet gelezen heb. Misschien Tirza?

Citaat: “Ik wil hetzelfde van jou als jij van de mensen die je mogelijkheden wilt bieden. Ik wil jou mogelijkheden bieden, ik wil dat je je dromen najaagt, en dat je dat lukt. Zolang jij gelukkig bent, ben ik minder schuldig. Door jou voel ik me nog een beetje mens, dat is niet veel, maar als er verder niets is, is dat al heel wat.” (blz. 111)

Nummer: 11-005
Titel: De asielzoeker
Auteur: Arnon Grunberg
Taal: Nederlands
Jaar: 2003
# Pagina’s: 415 (1624)
Categorie: Literatuur
ISBN: 90-464-2312-3

Meer Grunberg:
Het aapje dat geluk pakt
De geschiedenis van mijn kaalheid
Site Grunberg
Toneelstuk De Asielzoeker
141 Facebook fans
Wikipedia
61 pagina durende analyse

Advertenties