Tags

, , , , ,

Mart Smeets is kaal

Deze week werd bekend dat het Tourprogramma De Avondetappe volgend jaar niet meer zal bestaan. De NOS heeft geen geld meer voor een beetje diepgang bij een evenement dat in 2012 ongetwijfeld in de schaduw van het EK voetbal en de Olympische Spelen zal staan. Het is ook het jaar dat Mart Smeets 65 jaar oud wordt. AOW dus en vele Smeetshaters (ongetwijfeld zullen ze ook bij dit stukje mijn weblog weten te vinden en mij uitleggen in al dan niet zo nette woorden hoe arrogant de presentator is) zullen juichen.

Het is geen geheim dat ik een fan ben. Dat wil niet zeggen dat ik alles goed vind wat de man doet. Niet elk boek is even boeiend, niet elke column even goed. Ook valt het mij wel eens op dat ik een renner in een ontsnapping eerder herken dan hij, terwijl ik velen ken die veel meer verstand van wielrennen hebben dan ik.

Maar er is niemand die zo goed kan presenteren als hij. Niemand die een lange saaie etappe zo makkelijk vol praat. Dus ik ben blij dat ik nog een Tour mag genieten van de beste sportjournalist van Nederland. Ik lees graag al zijn boeken. Ik lees zelfs al 20 jaar zo veel mogelijk columns. Hij stemt zelfs dezelfde partij volgens dit interview. En ik verheug me ook op de freelancer Smeets die straks schitterende filmpjes gaat maken, die we hopelijk blijven zien. Tot op een dag de 83-jarige Smeets naast de camera in elkaar zakt, terwijl hij voor de zoveelste keer Eric Heiden opzoekt om nog een laatste keer terug te kijken op die geweldige Spelen van 1980.

Voor degenen die graag kritiek op hem hebben, is er de volgende aflevering van Profiel. Zelfs zijn kinderen vertellen dat hij vroeger geen goede vader kon zijn. Maar uiteindelijk heeft Bert Wagendorp gelijk als hij stelt dat de autobiografie van Smeets een boek is om naar uit te kijken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

P.s. ik ben overigens niet zo’n fan van een slechte parodie of flauwe gedichtjes. For the record.