Tags

, , ,

Gerbie kijkt YouTube 061

Ship of fools

Per ongeluk trof ik het nummer vanmiddag op YouTube. 170 views in bijna een half jaar. Net iets meer dan 1 per dag. En dan heb ik vandaag al twee keer gekeken. Het nummer is ook niet bekend. Het is een B-kantje. En zoals zo vaak, zijn dat de nummers die door de artiesten niet goed genoeg gevonden worden en dus ook niet terugkeren op albums of zelfs maar verzamelaars.

Ik weet nog precies dat de single uitkwam, 24 jaar geleden ondertussen. Wekenlang hoorde ik Ship of fools al op de dinsdagmiddag bij de Vara, hoog in de Verrukkelijke 15, mijn favoriete hitlijst in die tijd.

Grootste nadeel was dat de lokale platenwinkels inkochten op basis van de Top 40, de hitlijst van Veronica die ik nog wel volgde, maar meer als statistisch speeltje, dan als serieuze bron van muziek. Na wekenlang traag stijgen in de tipparade kwam het nummer eindelijk binnen in de Top 40. Ik kocht het meteen. Gelukkig maar, want na 3 weken was de single al weer verdwenen, hoogste notering: 35.

Ik draaide de single vaak en verbaasde me dat ik blijkbaar een van de weinigen was die dit nummer mooi vond. Maar ook de B-kant was leuk. “World Groove” (Do the mind guerilla). Beide nummers nam ik op op een cassettebandje (voor de jeugdigen onder ons: een analoge memorystick) en luisterde er naar op mijn walkman. Om even uit te leggen hoeveel indruk de volgende ontdekking maakte: Ik weet nog op welk stuk weg ik fietste tussen Markelo en Holten toen ik ontdekte dat tijdens het nummer iemand zat mee te hijgen. Wat heet, dat leken wel twee iemanden. Twee iemanden die iets deden waar je als zeventienjarige nog niet zo veel van af wist, maar die dat wel zo ritmisch deden dat het precies in de maat van de muziek klonk. Op mijn pick-up had ik dit nog niet gehoord, maar nu, met koptelefoon hoorde ik het duidelijk.

Grappig, een soort van verboden en verborgen boodschap. Niet dat ik er wat mee kon, maar ik had toch het idee dat ik iets ontdekt had dat slechts weinigen in Nederland hebben gehoord. Heel weinig, gezien de verkoopcijfers en het toeval dat ik het überhaupt meekreeg.

En dan 24 jaar later ineens datzelfde nummer op YouTube. Luister. Mooi nummer. Luister of je de verborgen geluiden ook hoort. Luister, gewoon omdat World Party vele mooie nummers maakte. Het duurt maar 160 tellen.