Tags

, , , , ,

 

Stephen Fry – In America

Natuurlijk kende ik Fry eerst als acteur, komiek. Daarna pas als schrijver en presentator. In dit boek combineert hij die laatste twee beroepen. Voor de BBC ging hij op reis door alle vijftig staten van de Verenigde Staten, nadat hij er achter was gekomen dat het niet veel had gescheeld of hij was in dat lang geboren.

De televisieserie heb ik natuurlijk gevolgd. Toen ik Amazon las dat het boek gesigneerd beschikbaar was heb ik me meteen vooringeschreven. Helaas bleek dit een tijdje later niet het geval. Het boek heb ik alsnog aangeschaft. Anders dan zijn romans kun je dit reisverhaal ook regelmatig even wegleggen. Sterker nog, het is aan te raden, aangezien het anders wel eens saai kan worden. De structuur van het boek is zodanig dat dat een risico is. De tekst niet, maar onvermijdelijk is het lastig om meerdere hoofdstukken achter elkaar te lezen en dan nog terug te vertellen wat er waar gebeurde. Was die grappige rondleiding nou in Alabama of in Missouri? Die vreemde meneer op straat in Oregon of South Dakota?

Het grootste nadeel van reizen in een gigantisch land is, dat je meer mist dan dat je daadwerkelijk ziet. Om, al is het maar voor de televisie, daadwerkelijk elke staat mee te pikken, rijdt Fry soms door een hoekje van een staat. Een stad, een interview en verder. Nu geloof ik ook dat er in sommige staten niet al te veel te zien is, in andere is zoveel te zien, te doen, te beleven dat een hoofdstuk niet in de buurt komt van wat er mogelijk is.

Maar goed, het format is simpel. Een oude Britse black cab, de schrijver achter het stuur op zoek naar de essentie van de staat. Een interview hier, wat participerende journalistiek daar, een paar mooie sfeerbeelden en verder. Voor televisie meer dan genoeg, voor een boek soms te weinig diepgang.

Maar ondanks al deze nadelen, blijft dit een leuk boek om te lezen. Omdat Fry zo veel zelfspot heeft, omdat hij open staat voor iets nieuws en omdat hij het zo geweldig met veel understatement weet op te schrijven.

Leuke feitjes aan het begin van elk hoofdstuk geven het boek kleur. Vooral erg grappig dat elke staat zoveel nationale symbolen heeft. Een bloem, een boom, een vogel en een motto, het lijkt bijna standaard. Maar de uitzonderingen zijn het leukst. New Jersey heeft een Shell (schelp): Knobbed Whelk. Ik lees al heel wat jaren in het Engels, maar deze heb ik toch echt moeten opzoeken. Een Wulk heet het blijkbaar in het Nederlands. In Pennsylviana is ‘Slinky’ het officiële staat speelgoed. En de staatsdans van South Carolina zal de Engelsman Fry nog wel tot fronsen hebben gebracht: Shag. En de Blueberry muffin is in Minnesota blijkbaar ook bij wet vastgelegd.

De Verenigde Staten zijn een mooi land, er is veel te zien, zelf heb ik er ook met plezier rondgereisd, ik zal er ooit nog wel eens weer komen, er is nog zo veel dat ik nog niet gezien heb, maar ook kost het me moeite het land en zijn bewoners serieus te nemen. Zoveel onwetendheid, zoveel intolerantie, zoveel religieuze idioten en dan ook nog eens de rest van de wereld de maat nemen. Fry slaagt er knap in vele vooroordelen te omzeilen en een mooi boek te schrijven over het machtigste land ter wereld.

Citaat: “A refugee camp where everyone has beer, food, television, electric light, a sound systeem, barbecue sauce and more beer. Down both sides of the roads thousands march, chanting, cheering and waving scarves, as at Wembley. But this event is bigger than the FA cup final (..) and it is between two teams of student amateurs. (p.138)

Nummer: 11-004
Titel: In America
Auteur: Stephen Fry
Taal: Engels (UK)
Jaar: 2008
# Pagina’s: 347 (1209)
Categorie: Reizen
ISBN: 978-0-00-726635-7

Meer:
Rescuing the spectacled bear
The stars’ tennis balls
Fry’s site
Fry’s blog
Fry @ Twitter