Tags

Wikipedianl

Gisteren was het tien jaar geleden dat het eerste Nederlandstalige artikel werd geschreven op Wikipedia. Een geweldige site. Volgens mij is er geen enkele site op het internet dat de kracht van de massa zo goed heeft weten te gebruiken als Wikipedia. Waar je vroeger 26 zware delen Winkler Prins in de kast moest zien te verzamelen, waarvoor je (soms) een lening moest afsluiten, staat er nu op internet, voor iedereen toegankelijk, een encyclopedie van honderden delen. Op moment van schrijven zijn er meer dan 700.000 artikelen beschikbaar, bijna het tienvoudige van de eerder genoemde Winkler Prins. De Engelstalige versie heeft al meer dan 3,6 miljoen artikelen. Een geweldige informatiebron.

De kracht van de massa is ook meteen de zwakte. Iedereen kan meeschrijven, maar ook kan iedereen onzin er op zetten. Ik kan me herinneren dat Darth Vader als paus werd genoemd, maar ook dat er door de koninklijke familie werd geknoeid op de site. De tien grootste “hoax” (geen goede Nederlandse vertaling voor) volgens de Times.

Zelf schrijf ik al bijna zeven jaar mee. Mijn eerste bijdrage was kort, ging over de nieuwe trainer van FC Twente 2. Later dat jaar mijn eerste wijziging in de Nederlandse versie. Over de Kecks natuurlijk. Ik ben geen fanatiek gebruiker. Nog geen 200 bijdragen in 7 jaar, sommige bijdragen stelden erg weinig voor, correctie van een tikfout of zo. Zes nieuwe lemma’s opgestart. Maar juist daar zit de kracht van Wikipedia. Alle beetjes bij elkaar maken de site geweldig.

Op school zie ik dat de site regelmatig wordt gebruikt. Vele studenten hebben geen idee hoe Wikipedia is ontstaan. Nemen alles klakkeloos aan. Of lezen het zo slecht door, dat ze niet eens doorhebben dat niet alles van toepassing is op hun werkstuk. Ik herken de tekst vaak vrij snel wanneer die niet van henzelf is. Wikipedia is de meest gebruikte bron voor plagiaat. Tenminste op het niveau van de klassen waar ik les geef.

Maar ook met al die nadelen blijft ik de site geweldig vinden. Ik heb bewondering voor vrijwilligers die andermans stukjes controleren. Voor mensen die elk minuscuul dorpje uit Noorwegen op de site zetten. Die elke aflevering van een vage comedyserie beschrijven. Die honderden verschillende motten er op zetten. Voor mij compleet nutteloze informatie, maar ik vind het mooi dat het er is.

Wikipedia-logo Een van de leukste knoppen op de site is dan ook de ‘willekeurige pagina’. Geen idee wat je te zien krijgt, maar binnen een paar keer klikken kom je op een artikel dat leuk, grappig of vreemd is. In mijn beleving dan. Ik heb er zelfs op mijn blog een hele rubriek voor bedacht; Gerbie leest Wikipedia. De mooiste aflevering (in mijn ogen) ging over de geschiedenis van de tramlijnnummersystematiek in Wenen.

Tien jaar Wikipedia. Ondertussen ook in het Fries, Esperanto en Bishnupriya Manipuri, al heb ik geen idee welke taal dat is. Het Herero staat nog op 0 artikelen, alleen een hoofdpagina. Maar het is toch al de 281e taal of dialect voor de site. En al vereerd met een echte parodie. Ook in het Nederlands.

Achter de schermen is er veel discussie en monnikenwerk om de site draaiende te houden. Voor mij, de simpele gebruiker, is het gewoon een geweldige site. En al ruim tien jaar in Nederland dus. Gefeliciteerd!

Advertenties