Tags

, , ,

IMG_1934

Ik geef het toe, ik ken de moderne muziek niet meer zo goed als tien jaar geleden. Laat staan in vergelijking met twintig jaar geleden. Maar toen ik afgelopen zaterdag om half negen werd gebeld met de vraag of ik meeging naar Pinkpop, twijfelde ik niet lang. Een dagje met oude vrienden op pad, altijd goed. Pinkpop meepikken, nog beter.

Kaartjes her en der in den lande oppikken (marktplaats) leverde al veel hilariteit op. Zeker in Nijmegen waar iemand met pet en zonnebril bij een garage stond te wachten. Als figurant in een film waarin hij zwarthandelaar moet spelen was hij onovertroffen. Het kaartje bleek echter gewoon geldig.

Het verkeer zorgde er voor dat we De Staat misten, slechts de helft van de Manic Street Preachers zagen, maar we waren er en het was gezellig. Simple Plan bleek een grappig bandje, met een irritante neiging het publiek tot klappen te dwingen. Het eten bleek schandalig duur, maar de zon scheen en we zaten in het gras toen op het podium Elbow zich meldde.

Positieve recensies had ik al wel gelezen, nu hoorde ik ze voor het eerst. Lef, was mijn eerste gedachte, toen ik de violen en cello’s op het podium zag. Breekbare, gevoelige muziek. Niet echt passend bij een festival, vond ik. Ik had het mis. De hele week heb ik op YouTube gezocht naar meer van deze band. Hoogtepunt: een uur lang live voor de BBC met Concert Orchestra. Kippenvel.

Maar zelf zag ik vorige week dus onder andere dit:

In de tent was Selah Sue in topvorm en het enthousiasme steeg zienderogen gaandeweg haar uur. Niet mijn muziek, maar betoverend om te zien. De afsluiter Coldplay was leuk. Niet meer dan dat. Leuk ze een keer gezien te hebben, maar niet bijzonder. Martin en cachotten kregen het publiek niet echt mee, ondanks dat recensies her en der ons anders willen doen geloven.

IMG_1945De volgende twee dagen zag ik op televisie en via het web nog het een en ander, ik had de Kaiser Chiefs graag gezien. De Foo Fighters waren erg populair gezien de vele onderbrekingen van de stream. Maar mijn ontdekking (ik weet, ik ben laat, maar beter laat dan nooit) van deze editie was Elbow. Wat een geweldige muziek!