Tags

, , ,

Staatssteun

Zo maar een zinnetje in de krant gisteren in de trein. Ik weet niet eens of het de Spits of de Metro was. Het artikel ging over iets anders. De studiefinanciering die dingen veranderd had, al hadden nog lang niet alle studenten dat door. DUO heet die instantie tegenwoordig. Informatie Beheer Groep voorheen. Volgens mij was het in mijn tijd de informatiseringsbank. Geef het maar een naam en verander om de paar jaar de naam, zodat je weer kunt reorganiseren. Dit terzijde. Het ging om een zin in dat artikel. Een tussenzinnetje in fascineerde me. Misschien wel juist omdat het zo terloops er stond.

“De opvolger van de Informatie Beheer Groep bankiert sinds vorig jaar net als andere overheidsinstellingen bij Royal Bank of Scotland.”

Nu ben ik niet echt een fan van nationalisme. Maar gezien de recente geschiedenis vind ik dit een vreemde zaak. Ten eerste dat ik dit nergens eerder gelezen heb, maar misschien heb ik de kranten niet goed gelezen. Meer dan 2 jaar geleden stond het blijkbaar al op nu.nl.

Daarbij herinner ik me nog niet zo lang geleden dat een aantal lagere overheden geld tijdelijk parkeerden bij een louche bank uit een ander Noord Europees land om een paar tiende van een procent meer rente te vangen. Gevolg was dat de Nederlandse staat miljarden moest voorschieten, die het nog steeds niet terug heeft.

Maar hebben wij allemaal gezamenlijk niet ook 25 miljard betaald voor de ABNAMRO? Zou het dan ook niet logisch zijn om belastinggeld dat tijdelijk even ergens bij een bank staat bij een Nederlandse bank onder te brengen en niet bij een Schotse?

RbslogoBegrijp me goed, ik heb de indruk dat RBS een goede en betrouwbare bank is, maar een overheid die belastinggeld moet investeren om een bank te redden, mag dan toch ook wel wat doen om er voor te zorgen dat die bank dat geld ooit weer terug in de staatskas doneert? En welke klant is nu kredietwaardiger dan de overheid zelf, welke bank wil de overheid nu niet als klant? En was diezelfde RBS niet mede oorzaak van de ondergang van de ABNAMRO? Moest diezelfde RBS niet ook met overheidssteun gered worden?
Samenvattend concludeer ik dat de staatkas wordt beheerd door een bank die ervoor zorgde dat elke Nederlander 1470 euro moest betalen voor de ABNAMRO, en die nu dus profiteert van de miljarden die tijdelijk even niet gebruikt worden. Maar ik ben maar een leek en zal het dus wel weer verkeerd zien.