Tags

, , , , , ,

Uit de school geklapt. Schoolleven in poëzie. Een bloemlezing door Bert Smit

Al bij het derde boek van dit jaar ga ik de mist in. Mijn intentie was om in 2011 alleen dikke boeken te lezen, de ondergrens had ik op 300 bladzijden gesteld. Mijn achterstand in het schrijven van boekrecensies kon op die manier lekker weggewerkt worden, waarna ik in 2012 wel weer een nieuw thema van het jaar kan kiezen.

Maar op de nationale gedichtendag, 27 januari dit jaar, vond ik dat ik eigenlijk wel mee mocht doen. Daarbij was het nog tien minuten voor de trein vertrok, ik had geen tijd meer naar boven te lopen voor mijn boek, greep dus snel een boek uit de kast, het werd deze.

Mooie titel ook, ook mijn onderwijsverhaaltjes op dit blog verschijnen al jaren onder dezelfde titel. Niet tot ieders genoegen overigens, maar dit geheel terzijde.

Meer dan honderd pagina’s met gedichten over school, onderwijs of alles wat daarmee te maken heeft. Deze stond al op mijn blog. Over de indeling van het boek ben ik minder te spreken. Alsof het een rooster is, lees je in de inhoudsopgave eerst alle vakken, daarna worden nog wat categorieën bedacht om gedichten die niet aan een vak te koppelen ook nog in dit boekje te drukken.

Sommige gedichten passen ook niet echt in hun hoofdstuk, al kan dat ook mijn interpretatie zijn. Maar dat hoort natuurlijk wel weer bij poëzie, als het eenduidig uit te leggen was, dan zou er automatisch minder aan zijn. Discussie en controversie verhogen de kwaliteit in mijn ogen alleen maar. Maar ook dat is weer een mening…

Al met al viel het me niet echt mee, dit boek. Te weinig echt goede gedichten, niet vaak genoeg de neiging terug te lezen, misschien zijn er niet genoeg gedichten met kwaliteit om een hele bundel te vullen over het onderwijs. Gelukkig heeft Willem Wilmink genoeg klasse om het lezen van deze hele bundel te rechtvaardigen, al moet ik zeggen dat ook Tom van Deel, Gerrit Komrij en Gerrit Krol mooie bijdragen leverden.

En in plaats van een kort citaat, zoals ik de laatste jaren een recensie afsluit, deze keer een kort gedicht, van Kees Buddingh

‘o, denkt men er zo over!’
zei het jongetje
dat de wet van newton gelezen had

en hij steeg als een leeuwerik
in de dampige najaarshemel
en geen sterveling op aarde
heeft hem ooit nog teruggezien

Nummer: 11-003
Titel: Uit de school geklapt
Auteur: Bert Smit (Samenstelling)
Taal: Nederlands
Jaar: 1983
# Pagina’s: 128 (862)
Categorie: Poëzie
ISBN: nvt