Tags

, , , ,

DwddrecordingsLeuk idee afgelopen seizoen van het populairste televisieprogramma van Nederland De Wereld Draait Door. Geïnspireerd door The American Recordings van Johnny Cash nodigden ze vele Nederlandse en Vlaamse artiesten uit om een favoriet nummer te komen spelen. Nu bijna een jaar later hebben ze exact 41 opnamen gemaakt, allemaal terug te vinden via de playlist op hun site.

Een eerste evaluatie is op zijn plaats. De grootste fout is dezelfde die het programma vaker maakt. Muziek mag niet te lang duren. Respect voor hun lef om opera te maken, om Zwagerman kunst uit te laten leggen en om Reinbert de Leeuw het beroemde 4.33 van John Cage te laten “spelen”, maar als je iets doet, doe het dan goed.

Maar goed, wie is nu het dichtst in de buurt gekomen van de American Recordings? Allereerst vallen de artiesten af die het origineel naspelen, maar geen ‘eigen’ stem er aan kunnen geven (Sabrina Starke, Jacqueline Govaert, Fay Lovsky, Dazzled Kid). Dan is er een groep die niet zelf kan spelen. Misschien wel goed kunnen zingen, maar het past niet in dit thema (Jan Smit, Anita Meijer, Marc-Marie Huijbregts). Als derde degenen die het te ingewikkeld (willen) maken. The American Recordings vielen op door soberheid. Helaas dus voor Bertolf en Huub van der Lubbe. Jammer ook Ben Cramer, dat je de tekst voor je hebt liggen. Dan val je bij voorbaat af.

DmddmuziekThe American Recordings waren ook zo sterk vanwege originele keuzes. De categorie open deur valt bij deze ook af. Saskia & Serge, Stevie Ann, Bennie Jolink, Wouter Hamel, Marike Jager, Anneke van Giersbergen en de 3J’s. Welke keuzes blijven dan nog over die echt origineel en toch eigen waren?

De top tien: Triggerfinger – Sweet dreams (Eurythmics), Janne Schra – Mysteries (Beth Gibbons), Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) – Psycho killer (Talking heads), Alain Clark – Ignition (R. Kelly), Tom Barman (Deus) – Somebody to love me (Boy George), Stefan Schill – When you were mine (Prince), Lenny Kuhr – Solidao (Amalia Rodrigues) en Elle Bandita – Go your own way (Fleedwood Mac). Ik moet toegeven dat ik nog nooit van Janne Schra en Stefan Schill had gehoord en noch Alain Clark noch R. Kelly vrijwillig luister. Toch past deze opname heel goed. Compliment.

Voor mij blijven er dan nog twee die er boven uit steken. De keuze is moeilijk. Dus roep ik bij deze de gedeelde winnaar uit van het eerste seizoen DWDD Recordings.
Daan met Girls on Film van Duran Duran

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/typo3conf/ext/vara_flashplayer/player/player.swf

Blaudzun met Shout van Tears for Fears

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/typo3conf/ext/vara_flashplayer/player/player.swf

Leuk initiatief, nu nog een seizoen doen waarin volledige nummers worden gespeeld en niet iedereen die zich aanbiedt mag spelen, maar waarin een kleine voorselectie wordt gemaakt. Mijn 10 topkeuzes mogen daarbij natuurlijk als leidraad gebruikt worden.

Advertenties