Tags

, , ,

VertonghenHet is een kennersgrapje geworden ondertussen. Voetballers lezen maar 1 boek, ‘De ontvoering van Heineken’, door Peter R. de Vries. Vele voetballers bevestigen het beeld dat ze misschien niet dom zijn, maar op zijn minst onderontwikkeld. De voetballers met een opleiding zijn snel op te noemen. Leuke vraag voor een pubquiz: Welke voetballer heeft een universitaire opleiding afgemaakt? Verder dan Keje Molenaar en Johan de Kock kom ik niet.

Toch zijn niet alle voetballers in het hokje te duwen. Jens Toornstra haalde niet alleen Europees voetbal met Ado dit jaar, hij heeft ook bijna zijn propedeuse gehaald. En dan is er Jan Vertonghen. Dit seizoen een grote geworden bij Ajax, een leider. Maar ook iemand die wel eens een boek in de handen heeft. Dit blijkt wanneer we het filmpje bekijken dat onlangs op de Ajax-site verscheen.

Na 6.42 minuut in het filmpje, ineens een stukje boekenkast. Herman Koch twee keer, de Snoeks 2011 (typisch cadeau lijkt mij), Geert Mak met ‘In Europa’ (ziet er ongelezen uit), een dunnetje dat ik niet herken Maaike Schutten met ‘Bakfietsblues’, Maria Boonzaaier met ‘Papa Tango’ en nog en boek dat ik niet kan lezen. Vier reisgidsen sluiten dit deel af.

Het vak daarna is voor de voetbalboeken. Veel ‘Hard Gras’. Niet echt op volgorde, maar vele delen vanaf deel 50 tot deel 73 staan er toch. Europese voetbalverhalen van Frank Raes staat er tussen, de biografie van Kluivert er naast. En een boek dat ‘Kijk uit voor parachutes’ heet (?), lijkt mij een vreemde eend in de bijt van voetbalboeken.

Uit het derde vak haalt hij ‘Het verdriet van Belgie’ van Hugo Claus. Er zit een verhaal aan vast. Niet zo maar een boek dus. In datzelfde vak staat ook ‘De koele Minnaar’ (ook Claus) overigens. Net als ‘De eenzaamheid van Priemgetallen’ (Giordano), ‘Gala’ (Giphart) en ‘Tirza’ (Grunberg) en twee klassieke lijsters, boeken die je kon kopen als je op school zat: ‘De Avonden’ (Reve) en ‘Kaas’ (Elsschot).

Als zijn hand uit beeld verdwijnt, krijgen we nog een laatste kans wat boeken te herkennen. ‘100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ (Jonas Jonasson) is zelfs een vrij actueel boek. Dit jaar net uitgekomen. Connie Palmen met ‘De Vriendschap’, ‘XY’ van Sandro Veronesi (ook net nieuw) en ‘500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben’, een boek over Ramses Shaffy. Ook Khaled Hosseini ontbreekt niet bij Jan, en nog meer lijsters die ik herken aan de rug, maar niet kan lezen welke het zijn.

Ondanks dat ik Vertonghen toch al wel redelijk hoog had zitten, verbaasde hij me met een goed gevulde boekenkast. De zekerheid dat hij zelf ook de lezer in huis is, bestaat niet, zeker ook omdat zijn vriendin vanuit haar werk in de theaterwereld ook regelmatig een boek in haar handen zal nemen. Maar toch. Als fan van Hard Gras vind ik het allang mooi om te zien dat er meer mensen zijn die graag een goed en lang verhaal lezen over voetbal, in plaats van de Telegraaf en de Voetbal International.

Mijn conclusies zijn als volgt: 1. Vertonghen leest regelmatig zelf een boek. 2. Hij zit bij een interland, trainingskamp of Europese wedstrijd met een boek in de hand. 3. Hij zal komend seizoen met Theo Janssen samen voetballen, maar geen gesprek hebben over de vraag of Claus of Elsschot de beste Vlaamse schrijver was. 4. Hij is binnen de voetballerij toch nog een uitzondering als lezer. 5. Herman Koch is als Ajax-fan trots dat hij wordt gelezen door de Belg. 6. Hij weet dat er in Maart elk jaar een boekenweek is. 7. Hij heeft een boek over Ramses Shaffy gekocht, omdat hij bij Ajax regelmatig diens hit “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder” door het stadion hoorde schallen. 8. Ik zou een avond in de kroeg kunnen zitten met hem, zonder het over voetbal te hebben.

De boekenkast van:
Alexander Pechtold (25-05-2009)
Zuster Klivia (15-02-2011)
Toaske (25-02-2011)
Sanneke (05-03-2011)
Meissie (15-04-2011)