Tags

, , ,

 

Eindelijk wordt het toegegeven: De ‘war on drugs’ kan niet gewonnen worden (hier, hier en hier). Het duurt niet lang en we hebben door dat de ‘war on terror’ (de president die ‘m begon kon het niet eens uitspreken) een zelfde lot begaan is (lees dit, of dit en deze).

De meeste traditionele oorlogen van de afgelopen halve eeuw waren ook niet echt een succes te noemen, Vietnam, Korea, Irak, Afghanistan, diverse Afrikaanse burgeroorlogen, een winnaar valt niet aan te wijzen. Verliezers des te meer. Ook de koude oorlog bleek achteraf een halve eeuw geldverspilling en angstaanjagerij.

AnimaatjesMisschien moeten we gewoon accepteren dat de beschaving ondertussen de plek van conflict heeft ingenomen. Sloegen we elkaar ooit met botten voor de kop, later met zwaarden, nog later gebruikten we geweren, ondertussen hebben we door dat als je het niet met elkaar eens bent, een goed gesprek ook een oplossing kan zijn. Of je komt tot de conclusie dat je het met elkaar oneens blijft en gaat ieder zijns weeg. Maar elkaar de kop inslaan is niet meer nodig. De wereld kan heel goed zonder geweld.

De meerderheid van de wereldbevolking lijkt dit al door te hebben. Nu nog de machthebbers. En zij die verdienen aan wapenhandel. Zo maar een gedachte: kun je een geweten hebben en toch rijk worden door dodelijke wapens te produceren en/of verkopen?

Op naar de eenentwintigste eeuw. De eeuw van de dialoog. Ik hoop dat ik het nog mag meemaken dat we terugkijken op de tijd dat we dachten dat geweld een oplossing kon zijn. Wat waren we nog naïef toen…