Tags

,

Amnesty50

Vandaag precies vijftig jaar geleden verscheen in de Engelse krant The Observer een artikel van Peter Benenson. Dit resulteerde in de oprichting van Amnesty International. Er zijn overigens twijfels of de eerste gewetensgevangenen (in Portugal) wel daadwerkelijk ooit bestaan hebben, of dat ze een Urban myth waren, die per ongeluk in het nieuws kwamen.

Het maakt niet uit, de organisatie blijkt nog steeds hard nodig te zijn. Al een halve eeuw vecht Amnesty voor politieke activisten in problemen en een ieder die het nodig heeft omdat zijn of haar mensenrechten geschonden worden. Helaas moet ik er bij zeggen. Want ondanks een aantal eeuwen (?) van beschaving, zijn er nog steeds veel te veel mensen op deze aarde die anderen rechten ontzeggen.

Ik ben al vele jaren lid van deze prachtige organisatie, collecteer een keer per jaar voor ze, vind dat ik eigenlijk te weinig doe, maar vind vooral dat iedereen te weinig doet. Daarom vandaag nog een keer extra aandacht voor Amnesty International. Via de posters op de site van CNN. Via deze site over mensenrechten. Via Tijd voor Max die een documentaire op hun site hebben staan. Via een BBC Documentaire op uitzending gemist. Via de Nederlandse site. En een klein beetje via mijn blog dus.