Tags

, , ,

Ik had een leuk stukje in mijn hoofd over de dame die vandaag 100 jaar oud zou zijn geworden. Die waarvan ik vroeger zoveel boeken heb gelezen. Je weet wel, over die twee die nu bij de Hema commercieel ge-exploiteerd worden. Over dat jochie in de lift. En die andere van die bijzonder flat.

Het leek me leuk om dat te illustreren met een filmpje via YouTube of een stukje muziek, bijvoorbeeld dat lied over die feestdag na Hemelvaart. Met die lange zanger en die behanger.

Over dat die mevrouw zo’n geweldige schrijfster was, met een inventieve geest, inlevingsvermogen in de psyche van een kind, een van de beste schrijfsters ooit. Vergelijkbaar met Astrid Lindgren en Roald Dahl. Dat wilde ik allemaal schrijven.

Maar op zoek naar ietwat meer informatie, stuitte ik op haar site al snel op berichten als: “Als u een fragment, gedicht of illustratie wilt overnemen, heeft u vooraf toestemming nodig van de uitgeverij en dient u een overnamevergoeding te betalen. Publicatie zonder toestemming vooraf is onrechtmatig. Mail uw verzoek daarom van tevoren naar uitgeverij Querido” en een tekst als: “Voor gebruik van muziek van Harry Bannink kunt u een mail sturen naar info@annie-mg.com. De redactie zal uw bericht doorsturen naar de rechthebbenden.”

En omdat ik geen tijd meer heb om die toestemming te vragen, omdat ik het idee heb dat haar werk op deze manier als melkkoe wordt gezien, doe ik dat dus maar niet. Al heb ik ook het idee dat wanneer de schrijfster het zelf zou hebben geweten, ze het eigenlijk wel met me eens zou zijn. Maar ja, wie ben ik. Dus eigenlijk heb ik vandaag geen stukje geschreven. Jammer.

Advertenties